Energi

Här är Teslas nya soltak – ”taken väcks till liv”

Nu har Tesla presenterat en ny version av sitt soltak. Version tre går under namnet 'Solar Glass Roof'. Foto: Tesla
Nu har Tesla presenterat en ny version av sitt soltak. Version tre går under namnet "Solar Glass Roof". Foto: Tesla

Elon Musk har presenterat Teslas nya soltak. Den tredje versionen i ordningen, och det går under namnet "Solar Glass Roof".

Publicerad

Teslas satsning på solenergi har hittills varit långt ifrån en rullande framgång. Walmart som har fått Teslas solpaneler installerade på taket till hundratals butiker i USA. Mellan 2012 och 2018 har sju bränder utbrutit. Detaljhandelsjätten kopplar dessa bränder till panelerna, och stämmer sin leverantör. Tesla har också haft stora förseningar i produktionen.

Men det här vill Tesla lämna bakom sig. Nu har företaget presenterat en ny version av sitt soltak: version 3, som går under namnet ”Solar Glass Roof".

Denna tredje version av soltaket kommer att kosta runt 21,25 dollar per kvadratfot, vilket är billigare än föregångaren. 2 000 kvadratfot, som motsvarar nära 186 kvadratmeter, kan ge en effekt på 10 kW.

Solar Glass Roof är den första versionen av soltaket som Elon Musk är bekväm med att skala upp produktionen av, sa han under en offentlig Q&A, som bland annat Wired har skrivit om.

Enligt Musk kommer "taken att väckas till liv", med de nya pannorna. Han resonerar om att Tesla skapar en värld där man kan kolla runt i sitt grannskap och se tak som genererar energi.

– I framtiden kommer det att vara udda med tak som inte genererar energi, säger han.

Teslas soltak är något annat än solcellspaneler på sitt befintliga tak. I version tre av soltaket är takplattorna gjorda av glas som kan förvandla fotoner till elektricitet. Energin kan sedan lagras i ett hembatteri – något som Tesla också tillverkar med produkten Powerwall.

Takplattorna har 25 års garanti – och ett löfte om att glaset tål vindhastigheter på upp till 110 miles per timme, vilket motsvarar drygt 49 meter per sekund. det vill säga storm, samt hagelflingor med en diameter om 2 tum. Vägen till en produkt som Musk känner sig helt nöjd med har dock inte varit enkel.

– Det har varit ganska svårt att ta sig hit. Det här är utmanande produkt, eftersom tak måste hålla länge. Och när du dessutom lägger till elektrifiering i det, då blir det ännu svårare, säger Musk.

Tesla säger att det nya taket kommer att vara enklare och mer intuitivt att installera än tidigare versioner. Under de kommande månaderna är målsättningen att installera 1000 tak per vecka, vid Gigafactory 2 i Buffalo. Det på en marknad som Musk tror uppgår till runt 100 miljoner hem över hela världen.

Tesla är inte ensamt om idén med takpannor som samlar energi. Det finns även flera svenska leverantörer av produkter där solceller har integrerats i byggmaterial, om dessa kan du läsa här.