ENERGI

Grossi: ”Mitt uppdrag är att förebygga en kärnkraftsolycka”

IAEA-chefen Rafael Grossi säger att hans främsta uppgift när det gäller kärnkraftverket Zaporizjzja i krigets Ukraina är att undvika en kärnenergiolycka.
IAEA-chefen Rafael Grossi säger att hans främsta uppgift när det gäller kärnkraftverket Zaporizjzja i krigets Ukraina är att undvika en kärnenergiolycka.

Han har besökt Ukraina och kärnkraftverket Zaporizjzja flera gånger efter Rysslands invasion. Där måste han samarbeta med ryssar som har ockuperat den ukrainska anläggningen.
– Mitt uppdrag är att förebygga en kärnkraftsolycka. . . Min plikt är att sätta känslorna åt sidan och fokusera, säger Rafael Grossi, chef för internationella atomenergiorganet IAEA.

Publicerad

Vid kärnkraftverket Zaporizjzja är situationen spänd. Strider rasar i området, i regionen pågår Ukrainas motoffensiv mot de ryska styrkorna. På plats finns sedan ett år IAEA:s observatörer. Men de kan inte garantera att kriget inte äventyrar säkerheten på verket.

– Jag känner mig inte alls lugn eftersom det är ökad militär aktivitet runt anläggningen, säger Rafael Grossi under ett besök i Stockholm.

Vid sidan av striderna har kärnkraftverket Zaporizjzja efter att Ryssland inledde sin storskaliga invasion vid flera tillfällen tappat elförsörjningen. Även det kan vara förödande för säkerheten.

– Vi kan aldrig säga att det är en stabil situation vid Zaporizjzja eftersom det är en ockuperad anläggning i en krigszon. Det kan vara relativt stabilt om man betänker att anläggningen inte har träffats direkt de senaste månaderna, men jag tror inte att vi kan kalla det stabilitet, säger Rafael Grossi.

”Professionell” relation

På kärnkraftverket arbetar många ukrainare som, efter att kärnkraftverket intogs, underställts personer som representerar ett land som ockuperar deras eget.

– Vi måste säkerställa att den stressade situationen hanteras och vi försöker hjälpa till med det, bland annat genom att tillhandahålla medicinsk och psykologisk hjälp. Men det är förstås bara en lindring, det är ingen lösning på problemet, säger han till TT.

Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i Ukraina, fotograferat i somras.
Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i Ukraina, fotograferat i somras.

Sin relation till ryssarna beskriver han som "professionell" och kantad av många möten. I den svåra situation som råder är det viktigt att de fortsätter att acceptera honom och samarbetet med IAEA, understryker Grossi.

– Mitt uppdrag är att förebygga en kärnkraftsolycka, mitt uppdrag är inte att få slut på kriget. Om det var min plikt skulle jag hänge mig själv med hjärta och sinne till det, men mitt mandat är att undvika en kärnenergiolycka, vilket i sig är ett ganska viktig handling.

Hör striderna

Rafael Grossi, som är från Argentina, undviker att gå in i politiska diskussioner med ryssarna eftersom det skulle leda till meningsskiljaktigheter, säger han. I stället ligger fokus på att hitta sätt att förebygga en strålningsolycka, eller en olycka med strålningskonsekvenser.

– Vi är de enda som är på plats i ockuperat område, och det innebär att jag måste vara extremt fokuserad på det jag behöver göra. Det är inte enkelt, men hittills har vi lyckats, säger han.

Rafael Grossi, generaldirektör för internationella atomenergiorganet IAEA, på besök i Stockholm i slutet av augusti.
Rafael Grossi, generaldirektör för internationella atomenergiorganet IAEA, på besök i Stockholm i slutet av augusti.

När Rafael Grossi talar i telefon med sina inspektörer som är på plats i Zaporizjzja kan han höra strider som pågår i bakgrunden.

– Jag skulle inte påstå att jag är nöjd eller att resultaten har varit fantastiska hittills, för vilken dag som helst kan vad som helst hända. Men vi fortsätter. Vi bockar av varje dag utan en kärnkraftsolycka och klarar oss förhoppningsvis till krigets slut.

Korsa frontlinjer?

Direkt när Ryssland angrep Ukraina i februari i fjol stod det klart det skulle få stora konsekvenser för den fredliga användningen av kärnenergi, eftersom Ukraina är ett stort kärnkraftsland. När Rafael Grossi tillträdde posten som IAEA:s generaldirektör 2019 hade han ingen aning om vad som väntade.

– Jag föreställde mig inte att jag skulle hantera krig i Europa. Jag kan försäkra att jag inte föreställde mig att jag skulle korsa frontlinjer och eld med mitt team. Jag tänkte mig inte det, men jag är inspirerad av uppdraget.

FAKTA

Det här är IAEA

Internationella atomenergiorganet IAEA bildades 1957. FN-organets uppdrag är att stötta säker och fredlig användning av kärnteknik. Bland annat genomförs inspektioner av kärnkraftsanläggningar i många länder.

Sverige, Ryssland och Ukraina har varit medlemmar i IAEA sedan starten. Sammanlagt är 177 av världens stater medlemmar. Nordkorea som gick med 1974 lämnade organisationen 20 år senare.

Rafael Grossi tillträdde posten som generaldirektör 2019. Bland hans företrädare märks bland annat svenskarna Hans Blix (1981–1997) och Sigvard Eklund (1961–1981).

IAEA och den dåvarande generaldirektör Mohamed ElBaradei tilldelades Nobels fredspris 2005.

Källa: IAEA, Nationalencyklopedin