Energi

Grafik: Har din kommun egen solkarta?

Foto: Jonas Askergren
Foto: Jonas Askergren

I höst kommer husägare i Uppsala att kunna se hur stort utbyte man får från både väggar och tak. Kommunen får då Sveriges mest avancerade solkarta. Hittills finns solkartor i elva kommuner. Två till kommer i höst. Dessutom har företaget Vattenfall en egen som kan användas i hela landet.

Publicerad

Det kan dröja innan Googles solkarta kan användas i Sverige. Men det gör inget, för här finns egna tjänster för husägare som funderar på att sätta upp solceller på taken. Från och med i höst kommer dessutom husägarna i Uppsala att kunna se hur mycket solel som sitter i väggarna.

Kommunernas solkartor är tekniskt uppbyggda på ungefär samma sätt. Grunden är en 3D-karta som kombineras med stråldata från SMHI. Det ger en bild av hur många kWh solenergi som landar på ett tak, och vilken del av taket som är bäst att sätta upp solceller på. Som fastighetsägare letar man rätt på sitt hus, klickar på det och så kommer det fram uppgifter på möjligt energiutbyte.

- Det är viktigt med en högupplöst 3D-modell som visar väderstrecket, lutningen och storleken på taken. En yta som är optimal för solel har vinkeln 42° och är vänd rakt mot söder. Man kan skapa modellen med laserskanning från flygplan eller helikopter, säger Per Jonsson på ingenjörskonsultföretaget Tyréns, som gjort solkartor i nio kommuner. Den första var i Stockholm 2012, och innefattar 70 000 byggnader.

Metoden att göra solkartor utvecklade Per Jonsson 2010-2011 i ett projekt tillsammans med Göteborgs Universitet. Bakom låg Solelprogrammet, ett nationellt utvecklingsprogram för att främja användandet av solceller, som finansieras av Energimyndigheten och näringslivet. Flera kommuner deltar i Solelprogrammet.

- Vi gör grunddata, sedan är det respektive kommun som står för kartan och bestämmer det slutliga utseendet. En del kommuner har valt att låta husägaren fylla i hur många kvadratmeter solceller man tänker sig att sätta upp, och vilken verkningsgrad man har på sitt solelsystem (det brukar vara kring 15 procent). När man gjort det får man en uppgift på hur mycket el man får ut.

Den hittills mest avancerade solkartan finns i Linköping. Där gjorde man två beräkningar, en med växtlighet och en utan. Om man har ett träd som skuggar taket kan man få veta hur mycket mer solel man får ut om man tar bort det.

I höst kommer dock Uppsala att få en ännu mer avancerad funktion. Där ska man kunna se hur mycket energi man kan få ut av hela sitt hus, alltså också väggarna om man väljer att sätta solceller där.

- Nästa steg, i framtiden, tror jag att vi kommer att göra kartor med solprognoser, så man som fastighetsägare vet i förväg när man kan köra tvättmaskinen på solel, och nätägarna kan vara beredda på toppar i energitillgången, säger Per Jonsson.

Eskilstuna kommun är en av dem som valt att göra solkartan själv, via kommunens kart-GIS-grupp. Solkartan är inbyggd som ett lager i en kommunkarta som innehåller mängder med information om allt möjligt. En mer allmän information om hur bra ett tak lämpar sig för solceller är här öppen och gratis. Vill man däremot få faktiska värden i kWh/kvm på sitt eget hustak kostar tjänsten 1 400 kr. Då får man också detaljerade kartbilder på huset och dess omgivningar så man kan se vad som orsakar eventuella skuggor.

Det statliga energibolaget Vattenfall har på sin hemsida en egen variant på solkarta. Den omfattar hela landet. Som användare får man själv ange takvinkeln på sitt hus och i vilken riktning huset ligger, samt hur stor del av taket man tänker sig täcka med solceller. Kartan bygger på satellitbilden i Google Maps, som kombineras med samma stråldata från SMHI som kommunerna använt i sina kartor. Vattenfalls karta visar också en siffra på energiutbyte och investeringskostnad, som baserar sig på de solceller som företaget säljer.

Ny Teknik har ägnat några timmar till att jämföra Vattenfalls och kommunernas kartor. Om man anger korrekt takvinkel och väderstreck blir skillnaden mot de laserskannade kommunkartorna mycket liten.

En svag punkt hos alla solkartor är uppdateringen av data. Hus som byggs mellan uppdateringarna i Google maps syns inte i Vattenfalls solkarta. Kommunerna bestämmer själva hur ofta de vill uppdatera sina laserskanningar. Hittills har ingen gjort det, så de fastigheter som byggts i Stockholm sedan 2012 finns inte. Eskilstuna kommun köper mätdata från lantmäteriets laserskanning, och uppger att de ska uppdatera sin karta varje gång det sker en ny skanning, ungefär med 2-3 års mellanrum.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!