Populärteknik

Google testar flygande vindkraftverk

Här testas en prototyp, med åtta meter långa vingar, av det flygande vindkraftverket. Den version som nu ska testas har vingspannet 25 meter. Foto: Makani
Här testas en prototyp, med åtta meter långa vingar, av det flygande vindkraftverket. Den version som nu ska testas har vingspannet 25 meter. Foto: Makani

Ett vindkraftverk i form av en flygande vinge utnyttjar starka vindar på hög höjd.

Publicerad

I april ska Google testa en ny form av vindkraftverk. Det består av en 25 meter lång vinge försedd med åtta propellerdrivna turbiner som tillsammans ger 600 kilowatt, skriver The Verge.

Förankrad med en vajer i en markstation flyger farkosten upp till omkring 450 meter. Då används propellrarna för att driva vingen men på plats i luften blir propellrarna vindturbiner som driver var sin generator. Samtidigt börjar vingen flyga i en cirkelbana ungefär som en drake och skickar ner den genererade elektriciteten till markstationen.

Fördelarna med ett flygande vindkraftverk är flera. Dels minskar det kostnaden för att bygga ett motsvarande markbaserat vindkraftverk med 90 procent, skriver Google på projektets webbplats. Dessutom är vindarna mycket starkare en bit upp i luften vilket kan öka effekten med upp till 50 procent.

Den flygande vingen är döpt till Makani efter det företag som utvecklat tekniken och som köptes av Google 2013.

Sedan dess har Google provflugit en åtta meter lång prototyp med bara fyra propellrar. Den testades i Pescadero i Kalifornien som är en av de byigaste platserna på jorden, skriver International Busines Times.

Där kan vindstyrkorna förändras med 32 km/h på bara någon sekund samtidigt som vinden vrider sig 90 grader på samma tid.

Sammanlagt har prototypen varit i luften över 100 timmar utan en enda krasch.

Men det är inte bara av godo sade Astro Teller från Google X när han berättade om de kommande försöken vid festivalen South by Southwest i Texas.

- Se till att ni kraschar minst fem gånger under testperioden, sade Larry Page till mig. Det han menade är att man lär sig snabbare om man gör misstag, vilket jag håller med om, sade Astro Teller citerad av The Verge.