Gigantisk konkurs hotar solbolag

2015-12-07 14:11  
Abengoas solenergianläggning PS20 i Sevilla. Foto: Abengoa

Andalusiska solenergiföretaget Abengoa har ställt in betalningarna. Nu hotar den största företagskonkursen i Spaniens historia. Även svenska skattepengar finns med i affären.

(Uppdaterad) I ett ekonomiskt hårt pressat Spanien sågs solenergibolaget Abengoa som en ljusglimt. 2009 besökte kung Juan Carlos företagets nybyggda huvudkontor i Sevilla. Inom några månader investerades miljarder euro i företaget, i USA fick man lån på 1,5 miljard dollar för att bygga ett solkraftverk i Arizona.

Företaget växte vidare och engagerade sig förutom i solenergi även i kraftnät och avsaltningsanläggningar. Man gick in i projekt över hela världen, alla med lånade pengar.

Men energipriserna sjönk och subventioner till solenergiprojekt drogs ner i det ena landet efter det andra.

Ändå höll investerare fast vid Abengoa. Analytikern George Kaknis vid Lng Capital förklarar det så här i Handelsblatt: Investerarna var övertygade om att Abengoa var så stort att det inte kunde haverera.

Sedan några månader hotar konkurs. I november begärde företaget konkursskydd. Hur det svåröverblickade bolaget ska kunna locka nytt kapital framstår nu som en gåta. Skulderna uppgår till närmare 9 miljarder euro i solskenbolaget som är uppdelat i över 600 dotterbolag spridda i över 50 länder.

Kreditanalytikern Antoine Bourgault vid ISM Capital hävdar att korthuset redan har fallit samman. Det blir mycket svårt att pussla ihop det på bara fyra månader.

Enligt Dagens Nyheter har svenska Exportkreditnämnden EKN lånat ut omkring 6 miljarder kronor till Abengoa. EKN bekräftar att myndigheten finns med bland långivarna men vill inte uppge exakt summa.

Håkan Abrahamson

Mer om: Solkraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt