Energi

Fracking mer lönsamt än hushållsmaskiner

Siemens vill köpa amerikanska Dresser-Rand, specialist på gas- och oljeteknik och finansierar köpet med försäljning av Bosch hushållsmaskiner.

Publicerad

Siemens verkar ha vunnit en kamp mot konkurrenterna Sulzer och General Electric om att få köpa amerikanska Dresser-Rand, specialist på teknik för utvinning av olja och gas.

Det Texasbaserade företaget tillverkar allehanda komponenter som behövs vid utvinning av gas och olja, en verksamhet som har blivit extra intressant i takt med att allt fler fyndigheter exploateras genom metoden fracking.

För att finansiera affären, som ligger runt 6 miljarder euro, kommer Siemens att sälja sitt hälftenägande i Boschs verksamhet för hushållsmaskiner, BSH. Siemens har varit hälftenägare i det bolaget i 47 år. Det blir Boschkoncernen som köper tillbaka Siemens andel för ett uppskattat pris på 3 miljarder euro.

Konkurrenter till affären med Dresser-Rand har varit schweiziska Sulzer, numera lett av den tidigare Siemens vdn Peter Löscher. I dag på morgonen meddelade dock Sulzer att man drar sig ur anbudsstriden. En annan intresserad köpare ska ha varit General Electric. Det företaget konkurrerade med Siemens tidigare i år om köpet av franska Alstoms energidivision, och vann då upphandlingen.