Energi

Forsmark förstörde förtroendet

Forsmark 1-3
Grafisk illustration av kortslutningen i Forsmark 25/7 2006. Foto: Ingemar Franzén

- Vi får gå tillbaka ända till 1986, strax efter Tjernobylolyckan, för att hitta lika dåliga förtroendesiffror för kärnkraftsindustrin som vi nu mäter. Det säger professor Sören Holmberg vid Göteborgs universitet.

Publicerad

- Vi tror att det har att göra med olyckstillbudet vid Forsmark sommaren 2006 och den debatt som kommit därefter. Svenska folket har fått upp ögonen för att det kanske inte är så säkert på svenska kärnkraftverk som vi trott tidigare, säger Sören Holmberg i en intervju med SR Ekot på onsdagen.

Sten Holmberg och Per Hedberg vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet intervjuade i höstas 6.000 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige om deras åsikter om kärnkraftens långsiktiga användning i Sverige, om riskbedömningar och om förtroende.

I dag har bara 39 procent av svenska folket ett ganska stort förtroende eller mycket stort förtroende för informationen från kärnkraftsindustrin.

För ett år sedan var motsvarande siffra 49 procent. Den nya siffran är den lägsta på 20 år.

Rädslan för en stor kärnkraftsolycka i Sverige har också ökat och noterar nu den högsta nivån sedan 1980-talet.

Slogs ut på 14 sekunder
Olyckan i forsmark inträffade mitt i semstertiderna för två år sedan. En kortslutning i ett ställverk utanför kärnkraftsanläggningen fortplantade sig in i anläggningen och slog ut flera av säkerhetssystemen på några sekunder.

Normalt skulle inte en störning utfanför verket ha fått sådana konsekvenser - och det är det som skapat osäkerheten om kärnkraftssäkerheten.

Osäkerheten späddes på under hösten när man fick upprepade problem med att starta reaktorerna igen efter stoppet, samtidigt som nya fel upptäcktes, bland annat läckage och trasiga filter.

Till det kom Ny Tekniks avslöjanden om bristande personalkontroll hos underleverantörer och entreprenörer. Flera personer som rörde sig inom kärnkraftsanläggningens område hade påträffats berusade.

Dessutom slogs det larm om ett misstänkt bombhot i mars 2007.

Det blev en följetong under vintern 2006-2007 som ytterligare skadade förtroendet för kärnkraften i allmänhet och Forsmark i synnerhet.

Till slut tvingades ägaren Vattenfall att visa upp en syndabock. Det blev Forsmarks vd Lars Fagerberg, som fick sparken våren 2007.

Fem allvarliga fel i Forsmark

1. Den 25 juli inträffade en kortslutning i ett ställverk utanför reaktor 1 som fortplantar sig i interna system. Delar av nödkylningen blev strömlös och vattennivån i reaktortanken sjönk och risk för en härdsmälta uppstod. Efter 22 minuter lyckas operatörerna manuellt koppla in reaktorn på det allmänna el-nätet.

2. Den 30 september hittas fel i ett system som övervakar kärnklyvningsprocessen i reaktor 2, reaktorn snabbstoppas.

3. Den 1 oktober slår en vattenmätare larm i reaktorinneslutningen på 2:an, reaktorn stängs i kallt läge.

4. Den 6 oktober rapporterar bolaget till SKI att man hittat läckor i reaktorinneslutningen på 2:an.

5. Den 10 oktober snabbstoppas 1:an efter att den yttre strömförsörjningen inte gått att återställa efter ett provstopp.