Energi

Förnybart väntas växa med 50 procent till 2024

Foto: IEA
Foto: IEA

Prognosen förutser en explosion inom solenergi. Och IEA anser att den globala produktionen av förnybar el kommer att öka med 50 procent under de närmaste fem åren.

Publicerad Uppdaterad

Enligt International Energy Agency väntas ytterligare 1 200 gigawatt grön el läggas till den nuvarande globala produktionen, detta över en period på fem år. Det är en ökning med 50 procent mellan 2019 och 2024. I runda slängar motsvarar ökningen USA:s totala tillgång på förnybart.

Om IEA:s prognos stämmer går den förnybara andelen av världens totala produktion från dagens 26 procent till 30 procent. Internationella energirådet förutspår att en explosion inom solenergi kommer att vara den drivande kraften.

Dubbelt så många solpaneler på hustaken

Till 2024 förväntas priserna på solpaneler sjunka med 15–35 procent, och rapporten anser att andelen system monterade på hustak kommer att fördubblas under femårsperioden, till cirka 100 000 globalt. Installationerna väntas stå för 60 procent av produktionsökningen av förnybar energi till 2024. Länderna som leder den här utvecklingen är Australien, Belgien, Nederländerna och Österrike – samt den amerikanska delstaten Kalifornien.

I övrigt räknar IEA med att landbaserad vindkraft kommer att leverera 25 procent av ökningen, medan havsbaserad vindkraft bara tros stå för 4 procent. Energirådet anser att Kina på egen hand kommer att stå för 40 procent av tillskottet under femårsperioden, vilket är en uppgång mot fjolårets prognos. Det skriver IEA på sin hemsida.