Fånga fisken hemma i köket

2013-11-05 23:00  

Håva upp middagsabborren ur akvariet och plocka salladen från köksväggen. Forskare vid KTH tar begreppet närodlat till en ny nivå.

I akvariet simmar 40 fiskar av den abborreliknande arten Tilapia. Men de får inte växa färdigt. När de väger runt 600 gram ska de håvas upp för att hamna på middagstallriken.

Akvariet är en del av det klimatsmarta gröna kök som har utvecklas vid KTH:s centrum för hälsa och byggande i Haninge. Där har en visningslägenhet utrustats med det som behövs för att vi ska kunna odla vår egen mat. Här växer sallad, gräslök och ruccola ut ur tavlor och en fristående vägg prunkar av citronmeliss, mynta och koriander.

– Syftet är se om det finns möjlighet och intresse för att odla mer av maten hemma. Det skulle kunna minska transporterna och utsläppen av växthusgaser, säger Annika Carlsson Kanyama, projektledare vid KTH.

Just nu undersöker forskarna vilka ätliga växter som trivs bäst inomhus. Fänkålsdill och röd basilika har de fått avskriva. Men ruccola och mynta växer så det knakar.

I ett växthusskåp intill akvariet står tomatplantor. De vattnas och gödslas med akvarievatten, som i sin tur renas i växtbädden. Sedan rinner det tillbaka i akvariet. Allt som behövs är fiskmat och vatten som ersätter det som dunstat bort. Ljuset till växterna står ledlampor för.

Köket har varit på plats i en månad och utvärderas just nu av 30 personer. Allt för att få svar på hur mycket pengar och tid de skulle vara beredda att investera i odling hemma. Och vilka hinder som finns.

– Att döda fisk kan vara ett sådant. Det är nog lättare att tänka sig att odla växter.

Vid årsskiftet ska projektet, som finansieras av Delegationen för hållbara städer, vara avslutat. Men Annika Carlsson Kanyama hoppas på en fortsättning.

– Vi vill gärna göra försök med olika typer av odlingsutrustning samt räkna på olika scenarier. Frågan är hur stora utsläppsminskningar man får om skolor, sjukhus eller privatpersoner börjar odla delar av maten där den ska konsumeras, säger Annika Carlsson Kanyama.

Ugnsbakad tilapia med vitlökssmör

(2–4 portioner)

4 tilapiafiléer

2 vitlöksklyftor

2 tsk smör

1 krm dillfrön

1 krm paprikapulver

salt och peppar

Värm ugnen till 200°C. Finhacka vitlöksklyftorna. Smält smör och fräs vitlök, dillfrön och paprikapulver i en liten kastrull. Pensla lite av det smaksatta smöret i botten av en ugnsfast form. Lägg i fiskfiléerna och pensla på resten av smörblandningen på fisken. Salta och peppra. Tillaga i ugn i ca 12–15 minuter. Servera med pressad potatis.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Växthusgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt