Extra miljoner till solceller i vårbudget: ”Stort intresse”

2020-04-15 07:32  
Många vill ha stöd för att installera solceller. Regeringen, C och L skjuter därför till 200 miljoner extra i vårbudgeten. Foto: TT

Många vill installera solceller men stödpengarna är på upphällningen. Regeringen, Centern och Liberalerna skjuter därför till 200 extra miljoner i vårändringsbudgeten.

Redan i mitten av januari kom signaler om att stödet till solceller för 2020 var på väg att ta slut. När finansminister Magdalena Andersson (S) på onsdagen presenterar nya budgetförslag kommer därför extrapengar till solcellsstödet att finnas med.

– Vi ser att intresset för att installera solceller är väldigt stort, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

– Sju av tio som söker stödet är privatpersoner och vi vill möta det behov som finns.

Läs mer: Fem saker att tänka på innan du köper solceller

Det extra tillskottet på 200 miljoner kronor ökar det totala stödet för 2020 till drygt en miljard kronor.

– Vi tror att det kommer att räcka, och det kommer att ge en trygghet för många som vill investera i solceller, säger Mats Persson.

Investeringsstödet för solceller infördes 2009, men har tagit riktig fart först på senare år. I fjol installerades nästan 19 000 nya nätanslutna anläggningar till totalt 44 000 stycken, enligt statistik från Energimyndigheten. Den installerade effekten ökade med 70 procent till närmare 700 MW.

Läs mer: Är solceller på alla nya hus den bästa lösningen?

Majoriteten av det som installerades under 2019 kom från små anläggningar, till exempel på villatak.

Maria Davidsson/TT

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt