Energi

EU-kommissionär vill stoppa Nordstream 2

EU:s energi- och klimatkommissionär Miguel Arias Cañete. Foto: EU
EU:s energi- och klimatkommissionär Miguel Arias Cañete. Foto: EU

Miguel Arias Cañete, EU:s energi- och klimatkommisonär, vill stoppa gasledningen Nordstream 2. Men än så länge har kommissionen inte hittat något sätt att förbjuda ledningen av miljöskäl.

Publicerad

Det är i en intervju med Sveriges Radios Ekot som Miguel Arias Cañete berättar att EU-kommissionen nu går igenom EU:s regelverk för att se om det finns något lagligt sätt att stoppa det ryska gasföretaget Gazproms nya bygge Nordstream 2, en gasledning tänkt att placeras bredvid den första, på botten av Östersjön, från Ryssland till Europa.

Enligt Arias Cañete finns det politiska motiv till att Gazprom vill bygga Nordstream 2. Den nya gasledningen skulle kunna användas som en bricka i konflikten Ryssland och Ukraina, menar kommissionären.

– Helt klart finns det politiska intressen här, eftersom gastillförseln via Ukraina kan strypas om man bygger Nord Stream 2, säger han till Ekot.

Läs mer: EU-länder kräver besked om Nordstream 2

Det finns en rad länder i Europa, däribland Sverige, som vill förhindra bygget av Nordstream 2. Detta på grund av Rysslands annektering av Krim i Ukraina och det skärpta säkerhetsläget i regionen.

EU-kommissionären lyfter dessutom fram att det inte finns några affärsmässiga skäl att bygga gasledningen eftersom det bestämts att all EU:s elektricitet ska komma från förnyelsebara källor 2050.

– Vi kan behöva även fossila energikällor i en övergångsperiod, men att bygga en ny infrastruktur som det inte finns något behov för i framtiden har ingen affärsmässigt logik, säger Miguel Arias Cañete til Ekot.

Läs mer: Ansökan om rysk gasledning inlämnad

Hittills har dock kommissionen inte kunnat hitta något lagligt sätt att förhindra Nord Stream 2 av miljöskäl eller för att den skulle snedvrida konkurrensen mellan EU:s medlemsländer. Men klimatkommissionären tror ändå att det ska vara möjligt att stoppa bygget av ledningen.