Energi

Eon och Ellevio kapar elpriset – men Vattenfall tvekar

Den rejält fördyrade eldistributionen vänder ner för de flesta. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Den rejält fördyrade eldistributionen vänder ner för de flesta. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hundratusentals elkunder får prissänkningar på uppemot flera tusenlappar per år när två av energidrakarna nu har sänkt elnätspriset, enligt de nya reglerna. Men Vattenfalls kunder får vänta.

Publicerad

Inför valet 2018 lovade S-regeringen hushållskunder ordentligt lägre elnätspriser i samband med att lagar och förordningar skruvades åt. Detta för att hindra att elnätsföretagen kunde fortsätta att höja priserna rejält som de hade gjort under ett flertal år.

Energimarknadsinspektionen (EI) lade enligt de nya reglerna fast bolagens sänkta intäktsramar under hösten – något som i sin tur kommer att pressa priserna gentemot hushåll och företag för perioden 2020 till 2023.

Cirka tio procent

Eon och Ellevio har följaktligen sänkt priserna med runt tio procent, från 1 januari respektive 1 februari, även om det skiljer mycket åt mellan regioner och landsdelar. Ellevio, med sina nära 900 000 hushållskunder, sänker som mest med 24 procent i Värmland, men bara med 2–3 procent i Stockholmsområdet i en plan att utjämna prisskillnaderna i landet.

Vattenfall däremot, duckar än så länge på beskedet om när det blir några prissänkningar.

– Vi har inte tagit några beslut ännu om hur och när sänkningarna ska genomföras, säger Eva Vitell, marknadschef på Vattenfall Eldistribution.

Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hur länge ett sånt besked dröjer, vill hon inte svara på. Men att Vattenfall avvaktar har, enligt henne, inget att göra med att bolaget liksom nästan alla andra hundratalet elbolag har överklagat EI:s beslut om de lägre intäktsramarna – domstolsprocesser som precis som tidigare år kan komma att dra ut på tiden ordentligt.

Fler faktorer

Men Tony Rosten, biträdande generaldirektör på EI, tror ändå att överklagandeprocesserna ska gå snabbare nu – reglerna har blivit tydligare.

Fast eldistributörerna är inte lika övertygade. Eva Vitell på Vattenfall anser att regeringen och myndigheten detaljreglerar bolagens möjlighet till avkastning alldeles för mycket.

– Det riskerar ge en alldeles för svängig prisutveckling, säger hon.

Hon pekar även på andra faktorer som måste vägas in i prisbilden. I höstas höjde Svenska Kraftnät priserna kraftigt. Dessutom överväger Vattenfall, liksom andra ägare av elkablar, att övergå till att ta betalt för när man använder elen, så kallade effekttariffer.

Enligt bland andra Ellevio kommer de nya, för elbolagen sämre reglerna att minska möjligheten att investera i nya elnät.

Fakta: Så sänker de

Eon och Ellevio har beslutat sänka elnätspriserna enligt följande:

Eon

Lägenhetskund, 120–480 kr mindre per år, mest i område Syd, minst i Stockholm.

Villakund med elvärme, 360–2 400 kr mindre per år, mest i Syd, minst i Stockholm.

Ellevio

Lägenhetskund, 36–235 kr mindre per år, eller 2,0–9,8 procent, mest i västra Svealand, minst i Stockholm.

Villakund med elvärme, 305–2 466 kr mindre per år, eller 3,3–19,4 procent, mest i västra Svealand, minst i Stockholm.

Källa: Eon, Ellevio