Enorma 12 MW-snurrans hjärta är redo för leverans

2019-07-23 09:53  
GE:s vindkraftverk Haliade-X kan generera 12 MW- Foto: General Electric

Med 12 MW kommer General Electrics Haliade-X bli världens mest kraftfulla vindkraftverk. Nu är det enorma maskinhuset och navet redo för att skeppas till Nederländerna.

I början av året berättade General Electric om sommarens byggplaner för Haliade-X – världens mest kraftfulla vindkraftverk på 12 MW. Nu meddelar bolaget att den första gondolen redan är färdig för leverans från Saint-Nazaire i Frankrike till Nederländerna. Vindkraftverket är konstruerat för havet, men under fem år ska det första exemplaret utvärderas i Rotterdams hamn.

Hela kraftverket kommer mäta 260 meter från vattenytan till bladspetsen, och bilden på navet och maskinhuset ger en känsla för de enorma dimensionerna. Även de 107 meter långa bladen kommer tillverkas i Frankrike av underbolaget LM Windpower, i en ny fabrik i Cherbourg. Rotorn får en diameter på 220 meter, vilket är lika högt som Golden Gate-brons pyloner ovanför vattenytan.

Jobbar hårt för leverans

Senare under året ska en andra gondol levereras till en testanläggning i brittiska vatten, utanför Blyth – och GE känner sig säkra på att deras rigg kommer bli certifierad någon gång under nästa år. För att börja hämta hem de miljarder som man har plöjt ned i utvecklingen och säkra sin position offshore jobbar bolaget nu hårt för att kunder ska kunna få de första exemplaren av Haliade-X levererade inom två år.

– Vi ligger i fas för att inom kort inleda kommersialiseringen av den här nya produkten. När vi väl har fått typcertifieringen så kommer vi vara redo för att dra igång en massproduktion och skicka ut de första kommersiella enheterna till mitten av 2021. Halade-X 12 MW är en ett mycket speciellt och strategiskt projekt för GE, säger John Lavelle, vd för GE Renewable Energy Offshore Wind i ett uttalande.

Köpte Alstom 2015

Bolaget var redan tidigare den största leverantören av landbaserade vindkraftverk, men i och med köpet av franska Alstom 2015 tog GE ett rejält kliv framåt på den offshore-baserade marknaden. Två viktiga segrar har varit vindkraftsparken Block Island utanför New York på 30 megawatt samt tyska Merkur Offshore.

I Nordsjön ska 66 exemplar av deras Haliade 150, på 6 MW, tillsammans leverera 396 MW. Anläggningen ska ge grön el till en halv miljon hem. Haliade-X energiproduktion kommer dock övertrumfa småsyskonen i Nordsjön. Jätten kan generera 67 GWh per år, och klarar av att på egen hand försörja 16 000 europeiska hem.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt