Energi

Energipaparazzi avslöjar tända kontor

Det lyser om natten på kontor i London, Tokyo, Berlin och Vancouver. Ett slöseri med energi, menar The Energy Paparazzi Project. Nu uppmanar initiativtagarna folk att dokumentera slöseriet.

Publicerad

Bilderna kan de sedan lägga upp på en Flickr sida. Målet är samla 10 000 energipaparazzis och 100 000 bilder innan slutet av mars i år.

Än så länge finns det bilder på lysande kontorsskrapor i Docklands i London, på Potsdamer Platz i Berlin, i Vancouver, Hong Kong och Tokyo – men inga avslöjande bilder på liknande slöseri i Stockholm, Sweden.

Kanske beror det på att vi är energisnålare än andra länder? Eller att det än så länge går trögt med insamlandet av smygfotograferade Energi-Slösor.

Bakom projektets skojfriska anslag ligger dock ett verkligt problem. Energiforskaren Louise Trygg, som tillsammans med professor Björn Karlsson forskat kring industrins elförbrukning, hävdar att den svenska industrin skulle kunna halvera sin förbrukning av el och minska den totala användningen av energi med en tredjedel.

Det är möjligt att spara 30–40 procent av den totala elförbrukningen genom att bara stänga av motorer, fläktar, tryckluft, belysning och annat som står på kvällar, helger eller andra perioder när ingen produktion pågår, hävdar de.

The Energy Paparazzi Project drivs av amerikansk organisation som kallar sig GreenApartments.info. De tre initiativtagarna har också en affärsidé: att sälja uppgifter om hur mycket energi en fastighetsägare eller byggnad slösar.