Energiministern: Smarta elnät chans för Sverige

2015-09-28 12:21  
Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT

Energiminister Ibrahim Baylan ser stora möjligheter till export och nya jobb i Sverige inom smarta elnät. "Det vore synd om vi inte tog den chansen", säger han till Ny Teknik.

Sverige ligger långt framme och har goda möjligheter att sälja sitt kunnande inom smarta elnät till andra länder. Det menar energiminister Ibrahim Baylan som ser stor potential till nya jobb och exportmöjligheter.

- Svenska företag har kunnande som behövs i en värld som måste ställa om till mer förnybar energi. Smarta elnät är en del av framtiden och det vore synd om vi inte tog den chansen, säger han.

Nästa år bildar regeringen ett nytt "Forum för smarta elnät". En av uppgifterna blir att ta fram en exportstrategi. Det nya forumet ska också jobba vidare med hur smarta elnät ska införas i Sverige med målet är att effektivisera energisystemet och kapa toppar i efterfrågan.

Behovet av ett smartare elnät ökar i takt med att mer fluktuerande sol- och vindkraft matas in i elsystemet. I höstbudgeten finns bland annat ett ökat investeringsstöd till solceller.

Det ska också införas ett nytt stöd för energilagring. Det ska både gå till konsumenter som vill kunna lagra energi, och för kommersialisering.

- Vi har till exempel många små företag som grundar sig på svensk forskning och som jag skulle vilja ge en push, säger Ibrahim Baylan.

I veckan reser han och de övriga medlemmarna i Energikommissionen till Tyskland för att lära av landets energiomställning - Energiewende. Den blocköverskridande energikommissionen tillsattes i mars i år för att ta fram underlag för en bred politisk energiöverenskommelse.

Första steget är att skaffa kunskap om alla förändringar som sker på energiområdet, säger Ibrahim Baylan.

- Annars är risken att våra beslut bygger på gamla käpphästar. Energidebatten har ju nästan låtit likadan i 40 års tid. Nu är det dags att komma vidare.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Mer om: Ibrahim Baylan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt