ENERGI

Elpriserna fortsätter upp: ”Man ska inte oroa sig”

Dyrare el. Arkivbild.
Dyrare el. Arkivbild.

Elpriserna fortsätter uppåt. Men förhoppningsvis bara tillfälligt.
– Man ska inte oroa sig för priserna i vinter, säger elprisanalytiker Johan Sigvardsson på elbolaget Bixia.

Publicerad

Den senaste veckans uppgång för elpriserna fortsätter på tisdagen, visar prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Högtrycksbetonat kallare, mindre blåsigt väder är en förklaring,

– Förbrukningen är på årshögsta nu när det är kyligare och det påverkar priset. Och på utbudssidan så har det varit låg vindproduktion, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia.

Dessutom har en kärnkraftsreaktor i Finland stått helt still sedan i söndags.

– Men den ska vara tillbaka i drift i morgon igen, så där blir det en kortare påverkan på elproduktionen, säger Sigvardsson.

Isar påverkar

Viss begränsad elproduktion i norr till följd av isläget som påverkar både vatten- och vindkraften, är andra förklaringar.

– Det bildas en ishinna på älvarna nu när det blir kallare. Och det är det man vill för då kan man få mer kontrollerad vattenkraftsproduktion. Men under tiden som isen bildas måste man stänga av generatorerna, så att inte isblock ska åka in och orsaka skador på dem, säger Sigvardsson.

– Det kommer troligtvis bildas is här nu på älvarna i norr när det är kallare väder till och med åtminstone början på december.

Och temperaturen och vädret i vinter kommer att vara avgörande för elpriserna, säger han. Men enskilda konsumenter behöver inte oroa sig för en vinter med lika höga priser som förra året.

– Nej, det ska man inte göra. Priserna som vi hade förra året kommer vi inte att se, vi kommer inte att ha de europeiska toppriserna som vi såg då. Det ser kontrollerat ut i vinter, och gaslagren är påfyllda.

Drar iväg i Finland

På tisdagen stiger dagspriset på el till mellan 1:31 och 1:40 kronor per kilowattimme (kWh) i hela landet, från nivåer strax under som noterats den senaste veckan. Som jämförelse kan nämnas snittpriset i oktober på mellan 17 och 36 öre/kWh, billigast i norr.

Ovanpå börspriset hos Nord Pool tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kWh.