Energi

Elpaniken lägger sig

De chockhöga timpriserna på el som gällt under torsdagseftermiddagen har nu fallit till hälften i den budgivning som nu pågår för fredagens elmarknad.

Publicerad

Uppdaterad med rätt pris per kilowattimme

Redan under torsdagen hyvlades de högsta pristopparna av något - från rekordhöga 14,60 kronor per kilowattimme som sattes i går eftermiddag bara drygt en krona per kilowattimme utan moms och elskatt.

För i morgon fredag är det också annan prisbild som gäller än den som rått i dag.

Mellan åtta och tio på fredagsmorgonen kostar elen 80-90 öre per kilowattimme före skatter och på eftermiddagen har priset fallit ned till 50-60 öre, enligt den budgivning som nyss börjat på Nordpool-börsen i Oslo.

Anledningen till prispaniken i går och i dag var att Svenska Kraftnät stoppade exporten av svensk el och startade de gaskraftverk som står i beredskap för elproduktion vid kalla vintrar. Allt för att inte behöva ransonera elen nu när de svenska kärnkraftverken bara går på halvfart.

Även för fredagen och måndagen bedömer Svenska Kraftnät läget som "ansträngt".

Så här skriver Svenska Kraftnät i ett meddelande på torsdagseftermiddagen.

"Svenska Kraftnät har aktiverat ca 1000 MW av effektreserven för att hålla den önskade marginalen på 1000 MW i den svenska effektbalansen. Driftsituationen är och bedöms förbli stabil. Även för fredagen den 18 december och måndagen den 21 december är bedömningen att effektreserven behöver aktiveras. Indikeringen för effektsituationen på vår hemsida har ändrats till ansträngd för fredagen och måndagen. Information är utsänd till marknaden via Nord Pool."

Följ prisutvecklingen på Nordpool här.

Läs artikeln om elprischocken här.

Läs om läget på den svenska elmarknaden.

Effektbalansen