Energi

Ehrenberget är störst i Sverige

Konsumentpriset Blåslampan gick i år till Johan Ehrenberg och hans företag Egen El. Genom att agera i stället för att prata har han satt fart på utvecklingen, säger juryn i sin motivering. Priset delas ut av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön. Foto: Gunilla Welin
Konsumentpriset Blåslampan gick i år till Johan Ehrenberg och hans företag Egen El. Genom att agera i stället för att prata har han satt fart på utvecklingen, säger juryn i sin motivering. Priset delas ut av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön. Foto: Gunilla Welin

På en stenig kulle en kilometer från Katrineholms centrum bygger el-entreprenören Johan Ehrenberg Sveriges största solcellspark. Ehrenberget kallas det skämtsamt av katrineholmarna.

Publicerad

– I augusti hade vi 209 kW solceller installerade och det blir mer för varje dag. Just nu håller vi på att färdigställa en garagelänga med solceller både på tak och väggar och ett stort plushus med solceller på hela taket, säger Johan Ehrenberg.

Och mer ska det bli. Han har nyligen köpt ytterligare mark i anslutning till kullen för att bygga ut solelsproduktionen rejält – upp till minst 1 MW.

Redan nu är egen el-kullen i Katrineholm en av Sveriges största solcellsanläggningar fullt i klass med Rosenlundsbadet i Jönköping och det pågående bygget i Värtahamnen i Stockholm.

Själva parken ägs av Elproduktion AB, som är Johan Ehrenbergs bolag för småskalig elproduktion.

Här kan privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar sätta upp egna solceller eller hyra in sig på befintliga.

– Det här är en park som säljer el. Men alla installationer är gjorda som egen el-installationer. Jag jobbar medvetet med små installationer för privatpersoner. Du ska komma hit och säga ”en sån där vill jag ha”. Inte att reaktionen blir ”så där mycket kan jag inte köpa”, säger Johan Ehrenberg.

En av de största privatägda anläggningarna tillhör finansmarknadsminister Peter Norman, flera andra ägs av bostadsrättsföreningar och några hyr in sig på Elproduktions egna solceller.

– Jag började bygga solcellskonstruktioner för att testa olika typer. Men sedan upptäckte jag att folk ville investera. ”Jag kan inte ha solceller hemma hos mig. Kan jag få sätta upp dem hos dig? Javisst”, svarade jag och på den vägen är det, säger Johan Ehrenberg.

I dag står det 40 stycken privatägda solcellskonstruktioner på egen el-kullen vid sidan av Johan Ehrenbergs egna. Han har också sålt och installerat totalt 130 kW solceller till villaägare runt om i landet.

– Innan året är slut har vi kommit upp i 300 kW installerad effekt.

Johan Ehrenberg är förvånad över att frågan om nettodebitering inte kommit till någon lösning trots flera års diskussioner och utredande.

– Det handlar om så lite pengar som staten eventuellt går miste om i elskatt och moms att det bara är löjligt.

Ny Teknik genomför nu Sveriges första stora kartläggning av privatproducerad, förnybar el. Vi behöver din hjälp! Har du solceller på taket, en vindsnurra på tomten eller en vattenturbin i ån? Eller funderar du på att investera i en småskalig elanläggning? Rapporterahär på nyteknik.se! Till kartsida: http://www.nyteknik.se/egenel/ Resultatet av undersökningen kommer vi att presentera löpande i tidningen och på webben.