Energi

Efter vind kommer sol

Solel riktar ljuset
Solel riktar ljuset

Efter framgångarna på vindkraftsidan satsar nu tyska Siemens på solenergi, men väljer en annan väg än takmonterade solceller.

Publicerad

Efter att på allvar ha klivit in i vindkraftsektorn för fem år sedan har Siemens seglat upp till att bli den 6e största leverantören av vindkraftverk i världen, och störst när det gäller vindkraft till havs.

Nu tar Siemens klivet in på ännu en marknad för s k "grön el" - solenergi.

Siemens meddelar idag att energikoncernen har köpt israeliska solenergiföretaget Solel Solar Systems för 418 miljoner dollar. Siemens vann över konkurrenter som Areva och Alstom.

Solel Solar är världens största tillverkare av termiska solenergianläggningar, alltså kraftverk med tusentals speglar som riktar solstrålarna mot en punkt och där värmer en vätska som förångas och driver en turbin. Bara i Spanien har man byggt 15 termiska solkraftverk med en sammanlagd kapacitet på 750 MW.

Det är sådana lösningar som diskuteras i det gigantiska europeiska solenergiprojektet Desertec, som formerades i juli i år. Siemens är ett av de företag som anslutit sig till projektet som går ut på att bygga solenergianläggningar i Afrika och överföra strömmen med högspänd likström till centrala Europa. Investeringen uppskattas till 4000 miljarder kronor.

Att Siemens väljer att satsa på termiska solenergianläggningar i stället för solceller anser bedömare bero på att de stora termiska anläggningarna har större tillväxtpotential under överblickbar framtid. Dessutom är Siemens redan idag en stor leverantör av turbiner till termiska solkraftverk.

(Uppdaterad version, effektangivelse korrigerad)