Energi
Dragkamp pågår om Barsebäcks framtid
Ett energihistoriskt centrum, en knutpunkt för eldistribution, eller en attraktiv strandnära sjöstad. Det pågår en dragkamp om Barsebäcksverket ska jämnas med marken eller om det trots allt har en framtid.
Fick arkitekten Sebastian Fors bestämma skulle kärnkraftverkets huvudbyggnader få stå kvar. Nyligen lade han fram sitt examensarbete på Arkitekturskolan i Lund som handlar om att ge Barsebäcksverket ett nytt och fantasieggande liv.
– Det är byggnader som gör avtryck i hela regionen, både visuellt och i medvetandet. Det är fullt möjligt att bevara det yttre skalet. Byggnadsantikvariskt finns det kanske inte skäl att bevara det, men det är en potentiellt lång tid kvar som byggnaderna kan användas. Det är synd att investera så mycket, och sedan bara riva.
Inom något halvsekel kan alla kärnkraftverk i Sverige vara nedlagda, tror han, och då finns ett kulturhistoriskt värde i att bevara Barsebäcks byggnader. Det påminner om en tid, som inte var så länge sedan, då Sverige tänkte stort.
– Barsebäck ligger oerhört exponerat, och sågs som en symbol för framtiden då de planerades. Vår lilla nation hade stora planer, och det är något som min generation inte har fått uppleva, säger Sebastian Fors, född 1987.
Kärnkraftsproduktionen vid Barsebäck lades ner för sju år sedan. I dag arbetar ett 50-tal personer med att planera och förbereda rivningen av Barsebäcksverket som ska inledas någon gång efter 2020.
Men Svenska Kraftnät anser att Barsebäck även i framtiden är en viktig plats för elförsörjning och elöverföring. Här finns elanläggningar som inte är beroende av kärnkraftverket, till exempel två gasturbiner som ingår i den svenska störningsreserven, ett ställverk, och högspänningsledningar på 400 kilovolt som ingår i södra stamnätet.
En ny 400 kilovoltkabel till Danmark kan också bli aktuell, enligt en ny långtidsplan från myndigheten.
– De här anläggningarna ses som fortsatt betydelsefulla. Inte minst med bakgrund av planer på en utbyggd förbindelse till Själland, där Barsebäck är en tänkbar anslutningspunkt, säger Malin Werner, kommunikationsdirektör på Svenska Kraftnät.
Markägare är energibolaget Eon. Tidigare har man liksom Svenska Kraftnät tryckt på att elinfrastrukturen kring Barsebäcksverket är mycket viktig för Sverige, och har velat få området klassat som riksintresse för energiproduktion och energidistribution. Men i dag vill Eon inte svara på om man håller fast vid ställningstagandet.
– Vi för diskussioner med olika intressenter kring de här förutsättningarna, och mer vill vi inte säga nu, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon Sverige AB i Malmö.