Diskmaskin effektivast - ändå slösar vi

2011-02-24 15:59  
Körs ofta halvtom. Foto: Colourbox

Diskmaskinen är mycket effektivare än om vi handdiskar, visar studie. Ändå slösar vi i onödan med el och vatten.

Forskare vid universitetet i Bonn har jämfört hur 200 hushåll i Sverige, Italien, Tyskland och Storbritannien använder sina diskmaskiner, och funnit stora skillnader mellan länderna. Men också att vi fortfarande inte utnyttjar diskmaskinens el- och vattenbesparande möjligeter fullt ut.

Exempelvis slösar de italienska hushållen bort 5600 liter vatten och 100 kWh el per år genom att handspola disken innan den sätts in i maskinen. Det skulle räcka till att köra maskinen ytterligare 80 gånger.

Svenskarna är försiktigare med avsköljningen och göra bara av med 3100 liter vatten och 60 kWh per år. Men professor Rainer Stamminger vid universitetet i Bonn anser att avsköljningen är helt överflödig.

- Moderna diskmaskiner och diskmedel klarar av att diska rent utan fördiskning.

Hembesöken filmades med webbkamera och visade ett annat intressant fenomen: maskinerna fylldes ofta bara till drygt hälften innan de startades.

- Om maskinerna fylldes optimalt skulle var tionde diskning kunna sparas in, hävdar Rainer Stamminger.

Ytterligare en intressant notering från forskarna: Mellan 20 och 40 procent av disken plockas aldrig in i diskmaskinen, utan diskas av under rinnande vatten för hand. Forskarna rekommenderar att maskinerna dels fylls effektivare, dels att känslig disk läggs i balja.

I alla händelser är handdisk inget alternativ enligt forskarna. Undersökningen i hemmen stödjer tidigare laboratorieförsök som hävdar att diskmaskinen minskar vattenåtgången med 50 procent och energiåtgången med 28 procent.

Studien har delfinansierats av fyra hushållsmaskin- och diskmedelstillverkare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt