Energi
Direktverkande solel
Exoheats direktverkande solelssystem Nova.
– Det här är en världsnyhet när det gäller solenergi, säger Emil Markehed på Båstadföretaget Exoheat om det nya systemet Nova som man utvecklat tillsammans med japanska Sharp. "Direktverkande solel" är kodordet.
Systemet visades upp på Energitinget i Stockholm och består av solfångare, som fångar upp energin och skickar den till en varmvattenberedare.
För att optimera driften av solcellen mot belastningen på nätet har Exoheat tagit fram ett patenterat styrsystem.
Blir det energi över kan den användas till el i huset. När solen inte räcker till kopplas det ordinarie elnätet in.
På taket på huset
- För småhus eller fritidshus med direktverkande el är det här en perfekt lösning, utan krångliga monteringar eller kopplingar, säger Robert Sundqvist, ägare och vd för Exoheat.
Systemet som kallas Nova presenterades för första gången på villamässan i Karlstad i förra veckan. Det finns i en mindre version med en solpanel på nio kvadratmeter och en varmvattenbredare på 200 liter och en större version med elva kvadrats solpanel och beredare på 300 liter.
Solpanelerna kan antingen placeras på taket till huset eller någon annanstans på tomten. Kopplingen mellan paneler och panna är två kablar, som kan grävas ner.
Kostar 90 000 kronor
Priset kommer att ligga på 90 000 kronor, inklusive moms och installation, per anläggning.
Enligt företagets egna beräkningar kan en sådan här anläggning spara runt 2000 kWh – eller 2000 kronor - per år, vilket skulle innebära en avskrivningstid på 45 år, beräknat på dagens energipriser.
Enligt beräkningar från Energimyndigheten kan en bergvärmepump betala sig på mindre än tio år.
- Å andra sidan är vår anläggning nästan underhållsfri, med 25-års garanti och du slipper dra rör och bygga om i huset, säger Robert Sundqvist.
Enligt Robert Sundqvist har intresset för Nova varit stort och nu ska anläggningen börja säljas hos ett stort antal återförsäljare runt om i landet.
Exoheat grundades 2004 och har tidigare sålt system för solvärme. Robert Sundqvist har arbetat med solenergi sedan 1970-talet.