Energi

Deras perovskitsolceller ska hålla i mer än 30 år

En skikt med en tjocklek på några atomer räcker för att skydda perovskiten från att förstöras av hettan. Foto: Princeton
En skikt med en tjocklek på några atomer räcker för att skydda perovskiten från att förstöras av hettan. Foto: Princeton

De erbjuder många fördelar mot kiselsolceller, men åldras snabbt. Nu har dock Princeton skapat perovskitsolceller med en markant förbättrad livslängd. 

Publicerad

Perovskit kan leverera lätta och böjliga solceller som dessutom har en lägre tillverkningskostnad jämfört med kiselbaserade solceller. Problemet har varit perovskitens hållbarhet – och även om stora framsteg har gjorts under åren så tar utvecklingen nu ett stort kliv.

Tidigare har man exempelvis lyckats öka perovskitens hållbarhet avsevärt genom att ersätta de transportlager för elektronerna av som omger cellens perovskit från kalciumtitandioxid  till tennoxid.

Men nu har forskare vid Princeton för första gången fått fram en perovskitsolcell med en förväntad livslängd på över 30 år, skriver National Science Foundation.

Mellan perovskiten och det ledande lagret har Princeton lagt ett ett supertunt skikt framställt av koldisulfid, bly, jod och klor, skriver New Atlas.

Därmed överträffar solcellen det kommersiella kravet på 20 års hållbarhet, detta med minst tio år till godo.

Rättad version: Det supertunna skiktet är framställt av bland annat klor, inte klorin som tidigare angavs.