Innovation
Delfinfena driver i ny typ av motor
En motor som drivs av en konstgjord delfinfena. Det ska ge båtar som är båda tysta, säkra och energisnåla. ”Målet är att ersätta propellern”, säger Thomas Jemt, vars innovation stöds av Vinnova.
Delfiner rör sig effektivt och ljudlöst genom vattnet med hjälp av sin bakfena. På samma sätt borde även båtar drivas, anser Thomas Jemt. Han är innovatör med flera framgångrika produkter bakom sig, bland annat för tvätt och avisning av tåg och flygplan.
Idén till den nya motorn fick han vid ett besök på Kolmården.
– Jag blev helt besatt av delfinernas simförmåga. De kan ta sig fram i 30 knop med mindre än en hästkraft.
Han satte igång direkt med att bygga den första prototypen. I dag, fyra år senare, driver han företaget Dolprop på Ekerö utanför Stockholm. Lagom till nästa sommar hoppas företaget kunna lansera den första utombordsmotorn för fritidsbåtar.
Den 60 centimeter breda fenan drivs upp och ner av en elmotor. Thomas Jemt räknar med den blir mer effektiv än en vanlig utombordare med propeller.
– Vi har testat på en eka och det räcker med 60 watt för att driva den framåt i långsam takt.
Förutom att den är mer energisnål är den dessutom tyst. Det är heller ingen risk att skada sig om man råkar komma för nära fenan. Om batteriet skulle ta slut går den att koppla om till manuellt läge.
– Det är bara att veva sig hem, säger Thomas Jemt.
Men att kopiera naturen är lättare sagt än gjort. De första enkla varianterna där fenan kopplades till en fast axel fick båten att lyfta när den testades i sjön. Lösningen blev en mer avancerad konstruktion med fjädrar och parallella länkar.
Förlagan till fenan kommer från en död flasknosdelfin i Florida som Dolprop låtit skanna. I en specialbyggd bassäng har Thomas Jemt ägnat många timmar åt att optimera vinkeln i vattnet, slaglängd och hastighet.
En svår nöt att knäcka är hur böjbar fenan ska vara. Det har krävt massor av tester och nya besök på Kolmården.
Med hjälp av ett bidrag på en miljon kronor från Vinnova ska fenan utvärderas av Chalmers och konsultbolaget SSPA i Göteborg. En av frågorna som ska besvaras är hur effektiv den är i jämförelse med en propeller.
– Jag tror inte skillnaden är jättestor, men om den visar sig ha högre verkningsgrad vore det spännande att forska på orsakerna. Mindre kavitation kan vara en faktor, säger Rickard Bensow, forskare i hydrodynamik på Chalmers.
Thomas Jemts mål är att driva även större fartyg med fenor.
– Titta bara på blåvalarna.