Energi

Därför tänder inte Kustbevakningen eld på gasläckorna

Så här såg det ut i havet utanför Mexiko sommaren 2021 när en gasledning sprang läck och gasen tog fyr. Foto: Manuel Lopez San Martin/Twitter
Danska försvarsmakten observerar Nord Stream-gasläckorna från helikopter. Foto: Rune Dyrholm/Danska försvarsmakten
Bild från danska försvarsdepartementet 27 september av Nord Stream-läckaget. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock
En graf visar de högsta nivåerna metan (CH4) som uppmätts i luften som leds in från den 150 meter höga masten analyseras vid mätstationen ICON i Hyltemossa utanför Perstorp på torsdagen. Här mäts dygnet runt växthusgaserna i luften på tre olika höjder - 30, 70 och 150 meter. Efter att läckorna upptäckts vid de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön har forskningsstationen observerat förhöjda nivåer metangas i luften. Det finns tre ICON mätstationer i Sverige. Även stationen i Uppsala har observerat förhöjda metangasnivåer. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige och Danmark oroar sig för klimatpåverkan från de läckande gasledningarna. Kustbevakningen har övervägt om det går att tända eld på gasen som en åtgärd.

Publicerad

Naturvårdsverkets grova beräkning visar att metanutsläppet från de läckande Nord Stream-ledningarna hittills uppgår till 80 000 ton.

Sverige och Danmark har skrivit ett brev till FN:s säkerhetsråd, som sammanträder, på fredagen där länderna oroar sig för klimateffekterna från utsläppen, rapporterar danska TV2.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här