Därför brann Ringhals 2

2012-02-08 08:34  

En tidspressad ledningsgrupp för reaktor 2 på Ringhalsverket i Väröbacka tog en genväg för att spara in förlorade timmar. Det är förklaringen till den brand som kostat ägaren Vattenfall både pengar och prestige.

Uppgifterna om att ledningen på reaktor 2 i Ringhals ville vinna tillbaka förlorad tid och därför frångick rutinerna på ett sätt som man aldrig gjort innan, framförs i SVT Uppdrag Granskning i kväll.

Efter ett fem veckor långt stillestånd förra våren var ledningen för reaktor 2 pressad. Ägaren Vattenfall förlorar miljoner kronor varje dag som reaktorn står stilla.

- För att tjäna in 40 dyrbara timmar valde man att tidigare lägga det nödvändiga tryckprovet inför en återstart av reaktorn – trots att servicearbetet fortfarande pågick, säger Uppdrag Gransknings reporter Henrik Bergsten i programmet.

Servicearbetena avbröts men verktyg och annan utrustning lämnades kvar i reaktorbyggnaden eftersom service och bränslebyte skulle fortsätta efter tryckprovet.

Bland annat lämnades en vattendammsugare kvar – med förödande konsekvenser.

Medan tryckprovet pågick och all personal lämnat reaktorbyggnaden startade dammsugaren och fattade sedan eld.

Hur den kunde starta av sig själv är än i dag ett mysterium, konstaterar Uppdrag Granskning.

Men den stora frågan, varför man dammsugaren och annan utrustning blev kvar i reaktorbyggnaden, tvärtemot alla rutiner, finns det i dag ett svar på.

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, bekräftar att det begicks misstag vid det ödesdigra provet.

- Ja det blev inte utstädat i reaktorinneslutningen som det borde ha blivit. Facit säger att vi skulle ha tagit bort en del grejer som stod där, säger han.

Och varför blev det inte utstädat?

- Det fanns organisatoriska brister i vem som hade det slutliga ansvaret.

Hur menar du?

- Det fanns olika order på hur det skulle se ut. Det fanns motstridiga order och sen fanns det inte någon organisationsenhet som hade det slutliga ansvaret för att se till att se till att det såg ut som det skulle göra, säger Gösta Larsen i programmet som sänds i SVT klockan 20.00 på onsdagen.

I stället för att vinna 40 timmar förlorade man nästan nio månader som ska läggas till de fem veckor som reaktorn var avställd för årlig översyn.

Branden orsakade en rök- och sotutveckling som det tagit lång tid att städa upp efter.

Först den 27 januari i år fick Ringhals klartecken från Strålsäkerhetsmyndigheten SSM att starta reaktorn.

Detta tio månader långa långa stillestånd - först revisionen under hela april 2011 och sedan branden och påföljande städarbete från den 10 maj 2010 till återstarten som inleddes den 27 januari men som ännu inte är genomförd - har kostat Ringhals och Vattenfall närmare 2 miljarder kronor i uteblivna intäkter.

Till det kommer prestigeförlusten i och med att svenska folkets förtroende för kärnkraftsbolagen minskat ytterligare efter Ringhalsbranden.

Se Uppdrag Gransknings bilder från reaktorn

Läs Vattenfalls egen beskrivning av förloppet

Läs Strålsäkerhetsmyndighetens RASK-utredning

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt