Energi

Danska vindkraftverken blir 200 meter höga – Apple betalar

Så här ser det ut på anläggningen i dag. Foto: Apple
Så här ser det ut på anläggningen i dag. Foto: Apple

Två vindkraftverk, 200 meter höga och med en installerad maxeffekt om 8,4 MW vardera, ska byggas nära Esbjerg i Danmark. Apple har tecknat ett långt avtal om elköp från anläggningen.

Publicerad

Apple kallar vindkraftverken för världens största på land. Men det är en sanning med modifikation eftersom GE:s nya bjässe Haliade-X, om 12 MW, finns installerad på land i Rotterdams hamn. Modellen är dock konstruerad för havet, men en prototyp ska testas i hamnen i fem år.

De två vindkraftsturbinerna i närheten av Esbjerg levereras av Vestas och förväntas ge 62 GWh varje år, vilket bedöms räcka till nära 20 000 bostäder. Vindkraftverken byggs på en testplats som används för utveckling av havsbaserad vindkraft.

Apple har tecknat ett så kallad PPA-avtal, Power Purchase Agreement, vilket innebär att företaget förbinder sig att köpa el från vindkraftverken under lång tid. Det är en avtalsform som blir allt mer populär för förnybar energi eftersom anläggningsägaren då vet vilka intäkter parken kommer att ge.

Apple har byggt datacenter i Viborg

It-bjässen har nyligen byggt ett 45 000 kvadratmeter stort datacenter i Viborg som nu har tagits i drift. Centret bidrar med datalagring för användare i regionen. Företaget ser vindkraftssatsningen som ett sätt att tillgodose datahallen med förnybar energi.

Apple planerar att bli koldioxidneutral i hela sin verksamhet till 2030.