Nu byggs världens största vindkraftverk

2019-01-22 06:50  

I sommar byggs världens största vindkraftverk – i Rotterdam. Anläggningen, vars vingspann är större än Kaknästornets höjd, blir den första 12MW-snurran från GE.

En vindsnurra med en topphöjd på 260 meter kommer snart pryda hamnen i Rotterdam. Kraftverket, som egentligen är utvecklat för havsinstallation, byggs på land för att under fem år agera testbänk. Under perioden ska GE samla in data samt certifieras – viktiga steg inför kommersialiseringen av Haliade-X 12 MW, som produkten kallas.

– Vi rör oss snabbt i produktionen av prototypen av Haliade X, det här är ett kritiskt steg framåt för GE och våra kunder, säger John Lavalle, chef för divisionen Offshore Wind på GE Renewable Energy i ett uttalande.

Läs mer: Nu byggs världens största vindkraftverk

Själva resandet och installationen av jättesnurran kommer att ske i sommar. Gondelen/navet byggs i Saint-Nazaire, de 107 meter långa rotorbladen byggs i Cherbourg och själva tornet produceras i Sevilla. Därefter kommer allt skeppas till Rotterdam för installation. Just produktionen av rotorbladen är problematisk. Eftersom de är så långa har GE varit tvungna att bygga en ny fabrik.

Prototypbygget är en del av GE:s investering på 400 miljoner dollar för att minska kostnaden av vindenergi till havs.

Det här är GE Haliade-X 12 MW

Kapacitet: 12 MW

Rotordiameter: 220 meter

Längd på rotorblad: 107 meter

Totalhöjd: 260 meter

Övrigt: Genererar dubbelt så mycket energi jämfört med tidigare generationen av Haliade. En turbin kommer generera energi för att täcka behovet hos 16 000 europeiska hushåll.

Felix Björklund

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt