Byt pump – spara pengar

2007-12-17 08:59  
Grundfos är en av pumptillverkarna i testet. (Foto: Per Westergård)

Din cirkulationspump där hemma kan dra upp till fyra gånger mer el än kylen och frysen. Skillnaden mellan gamla och nya pumpar är också stor, visar en ny test.

Oavsett värmesystem har alla som värmer upp sina element och golv med vatten eldrivna cirkulationspumpar för att få runt vattnet.

Energimyndigheten har testat tolv moderna och en oanvänd pump från sjuttiotalet och funnit stora skillnader i energiförbrukningen.

Den gamla pumpen drar nästan sju gånger så mycket el som de mest energieffektiva bland de nya pumparna i testet.

Sjuttiotalspumpen drar cirka 1000 kWh/år om året. Det kan jämföras med en modern kyl/frys i energiklass A+ som drar cirka 250 kWh/år.

Även bland de moderna pumparna är det stora skillnader. De mest energislukande pumparna drar fyra gånger mer el än de två bästa i testet.

I dag har många fastigheter gamla pumpar i källaren. De är ofta i drift dygnet runt, året om, utan att någon kontrollerar hur mycket el de drar.

Energimyndighetens test visar att ett hushåll kan spara cirka 750 kronor om året på att välja de effektivaste, moderna pumparna.

Det är inte några stora summor, men som Anders Odell på Energimyndigheten säger:

- Vi har en och en halv miljon villor i Sverige och många av dem har vattenburna system. Det är en stor besparing man kan göra totalt sett och även det enskilda hushållet kan spara in investeringen på några år.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt