ENERGI

Busch om elstödet: ”Det är inte ett värdigt system”

Fredrik Sandberg/TT
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Jan Emanuel Johansson. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Jan Emanuel Johansson. Arkivbild.

Energi- och näringsminister Ebba Busch säger till TV4 att elprisstödet fungerar dåligt i och med att det inte är behovsprövat och att personer som inte har behov av pengarna kunnat få stora summor.

Publicerad Uppdaterad

– Här (med elstödet) utgår vi från ett fyrkantigt EU-system, där vi inte kan göra den typen av skillnader, säger Busch.

Uttalandet kommer efter att miljonären, debattören och tidigare S-politikern Jan Emanuel Johansson anser att han får tillbaka ”mycket pengar”. Han har överklagat beslutet till Försäkringskassan.

– Det är definitivt inte jag som ska ha det, utan barnfamiljerna och fattigpensionärerna, sade han i helgen till TV4 Nyheterna.

Busch håller med:

– Jan Emanuel behöver inte en enda krona till men den här barnfamiljen skulle behöva ha mer och det bygger ju på att ju mer man har betalat in i systemet, desto mer har man rätt att få tillbaka. Och det är därför jag säger att det här, det är inte ett värdigt system. Ett välfärdssystem ska inte hålla på med elstöd.

I höstas svarade Busch på kritiken mot att elstöd även går till kunder som har det gott ställt. Hon sade då följande:

– De som har betalat mycket i elpriser, de har också betalat in mycket till det här systemet. Och då är det också rimligt att man får en del tillbaka som hjälper för den kommande tiden, sade Busch till SVT i oktober.