Energi

Bräcke först med nya direktdriften

Siemens nya direktdrivna vindkraftverk saknar växellåda och maskinehuset är nästan tio procent lättare än Siemens "standardverk" med växellåda. Själva generatorn är två meter lång. Generatorn med permanentmagneten är den vita delen i mitten av bilden. Rotorn snurrar med en hastighet av 6 till 13 varv per minut vilket ska ge ett lågt vindbrus.
Rotorbladen är nya för att fungera optimalt med det direktdrivna verket. Rotordiametern är 113 meter mot 101 på det gamla 2,3 MW-verket. Den stora svepytan resulterar i en högre elproduktion.
Den nya direktdrivna 3 MW-turbinen väger bara 73 ton mot 82 ton för en växellådsturbin.

UPPDATERAD Vindparken Mörttjärnberget i Bräcke kommun i Jämtland blir först i Sverige med Siemens nya direktdrivna vindkraftverk – lättare och tystare är tidigare maskiner. Tekniken har utvecklats av Siemens och SKF.

Publicerad

Siemens blir huvudleverantör till den gigantiska vindkraftssatsning på 223 vindkraftverk som det svenska skogbolaget SCA och det norska, statliga kraftbolaget Statkraft gör i Jämtland och Härjedalen.

Siemens har skrivit ett ramavtal med SCA:s och Statkrafts gemensamma vindkraftsbolag och nu fått den första beställningen – 37 direktdrivna vindkraftverk på 2,3 MW styck till vindparken Mörttjärnberget i Bräcke kommun utanför Östersund.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här