Bräcke först med nya direktdriften

2011-07-01 09:02  

UPPDATERAD Vindparken Mörttjärnberget i Bräcke kommun i Jämtland blir först i Sverige med Siemens nya direktdrivna vindkraftverk – lättare och tystare är tidigare maskiner. Tekniken har utvecklats av Siemens och SKF.

Siemens blir huvudleverantör till den gigantiska vindkraftssatsning på 223 vindkraftverk som det svenska skogbolaget SCA och det norska, statliga kraftbolaget Statkraft gör i Jämtland och Härjedalen.

Siemens har skrivit ett ramavtal med SCA:s och Statkrafts gemensamma vindkraftsbolag och nu fått den första beställningen – 37 direktdrivna vindkraftverk på 2,3 MW styck till vindparken Mörttjärnberget i Bräcke kommun utanför Östersund.

Det blir de första vindkraftverken med Siemens nya direktdrift i Sverige.  Produktionen av de nya 2,3 MV-verken sätter omedelbar igång i Siemens danska fabrik i Brande utanför Billund på Jylland.

Siemens Windpower i Danmark har tillsammans med Siemens Industry i Tyskland utvecklat en helt ny teknik för direktdrivna vindkraftverk utan växellådor.

Den nya tekniken gör turbinhuset tio procent lättare än motsvarande växellådsturbin och antalet rörliga delar är mindre än hälften.

- Direktdrift är den nya, stora trenden säger Stefan Karlsson, chef för SKF:s vindkraftsverksamhet, till Ny Teknik.

SKF har varit med i utvecklingen av Siemens nya direktdrivna verk och tagit fram det speciella rullningslager som krävs i direktdrivna vindkraftverk.

Det SKF förlorar på gungorna, när Siemens nu kastar ut växellådorna ur sina vindkraftverk, tar SKF igen på karusellerna med avancerade lagerkonstruktioner till direktdrivna vindkraftverk.

Siemens och SKF har arbetat med den nya tekniken i fem år.

Ett direktdrivet vindkraftverk innebär att rotorn är direkt ansluten till generatorn utan någon mellanliggande växellåda.

Tyska Enercon är det företag som förknippas med direktdrivna vindkraftverk.

- Men vi har inte kopierat Enercons teknik. Vi har gjort ett tekniksprång och utvecklat ett helt eget direktdrivet verk som är mindre, lättare och effektivare än något annat, säger Hans Carlsson på Siemens AB till Ny Teknik.

Han förklarar det med att Siemens vänt ut och in på den traditionella generatorn där rotorn sitter i centrum och statorn på utsidan.

- Vi gör tvärtom - placerar statorn i centrum och rotorn med magneterna utanför statorn. Det gör att vi kan krympa dimension och vikt med 15 procent på en 3 MW-turbin och 10 procent på en 2,3 MW, säger Hans Carlsson.

Läs mer om tekniken på sidorna 20-23 i Siemens Technology-broschyr.

SWT 2.3 - 113 är en uppföljare till en större modell på 3,0 MW som företaget lanserade förra året och nu har byggt fem exemplar av.

Det nya verket har lägre effekt och är tänkt för platser där vinden inte är så stark. Det är en direktdriven snurra vilket minskar antalet delar liksom vikten.

De 55 meter långa bladen snurrar långsammare och ger lägre ljud. De har också utformats på ett nytt sätt så att ljudnivån som alstras sjunkter till 105 dB, vilket uppges vara det tystaste på marknaden.

OBS: Vissa korrigerigeringar har gjorts i bildtexterna till artikeln. Korrigeringsdatum 4/7 2011.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt