Energi

Bill Gates satsar på billigt vattenbatteri

Vatten är en viktig beståndsdel i batteriet: elektrolyten består av vatten saltat med natriumsulfat, medan anoden tillverkas av aktivt kol och katoden av manganoxid. Foto: Aquion
Bill Gates. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix/Scanpix

Billigt, miljövänligt och långlivat. Ett nytt vattenbaserat batteri för framtidens elnät har fått Bill Gates att öppna plånboken.

Publicerad

Microsoftgrundaren Bill Gates investerar i ännu ett litet batteriföretag: Aquion Energy i Pittsburgh som knoppades av från Carnegie Mellon university år 2009. Företaget har utvecklat en ny typ av batteri som kan fungera som några timmars backup i framtida elnät när det är vindstilla och solen lyser med sin frånvaro. Det kan även ge kraft i områden där elnätet inte är utbyggt, som ett komplement till exempelvis solceller.

Företaget kallar tekniken för AHI - Aqueous Hybrid Ion. Som namnet antyder är vatten en viktig beståndsdel i batteriet: elektrolyten består av vatten saltat med natriumsulfat, medan anoden tillverkas av aktivt kol och katoden av manganoxid. Materialen är miljövänliga och till skillnad från litiumjonbatterier finns det ingen risk att batterierna exploderar eller brinner. De tål dessutom tuffa tag och priset är lågt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här