Övriga nyheter

Beviset: led-lampan pallar 25 000 timmar

Här pågår långtidstester i belysningstävlingen L Prize. Foto: DOE
Här pågår långtidstester i belysningstävlingen L Prize. Foto: DOE

Visst kan led-lampor hålla utmärkt ljuskvalitet över lång tid. Det konstaterar amerikanska energidepartementet efter långtidstester.

Publicerad

En väldesignad led-lampa kan ge precis lika mycket ljus efter 25 000 timmar som när den är sprillans ny. Det visar långtidstester utförda av det amerikanska energidepartementet DOE.

Myndigheten instiftade för några år sedan L Prize, ett pris för att sporra belysningsbranschen att utveckla en energisnål lysdiodslampa som är en fullgod ersättare till 60 watts glödlampor. I augusti 2011 kammade Philips Lighting hem det prestigefulla priset.

Företagets lampa, som drar knappt 10 watt, hade då uppfyllt tävlingens fotometriska krav samt klarat stresstester i värme och kyla, luftfuktighet, vibrationer och elektromagnetiska störningar. Dessutom hade 1 300 exemplar fälttestats runt om i USA.

Men det fanns ytterligare ett krav som inte kunde verifieras helt när priset delades ut. Lampan fick inte tappa för mycket av sitt ljusflöde efter att ha använts i 25 000 timmar, knappt tre år. Så lång tid hade inte hunnit förflyta då. DOE gjorde istället en uppskattning baserat på stresstesterna och bedömde att 97,1 procent av ljusflödet skulle bestå efter den utsatta tiden.

Därefter fortsatte långtidstester av 200 lampor, och nu presenterar DOE resultaten. Det visar sig att lamporna faktiskt var bättre än förväntat: efter 25 000 timmar gav de i genomsnitt 100 procent av sitt ursprungliga ljusflöde. Dessutom var färgen väldigt stabil.

Läs rapporten hur lampan testades här.

Inspirerad av rymdtävling

L Prize är en tävling i samma anda som X Prize, som syftade till att utveckla en rymdfarkost som tar tre personer minst 100 kilometer ut i rymden och klarar detta två gånger i rad inom två veckor.

Hösten 2004 vann raketplanet Space Ship One segern.

Därefter har stiftelsen bakom X Prize lanserat ytterligare tävlingar bland annat för att få fram miljövänligare bilar samt billigare teknik för att läsa dna.