Energi

Avtal klart i USA för
energikatalysatorn

Craig Cassarino
Craig Cassarino

Andrea Rossi, uppfinnaren av energikatalysatorn, har ett avtal klart med ett nybildat företag i USA. Avtalet bygger på många års kontakter med personer kopplade till amerikanska energidepartementet.

Publicerad

(English version here).

Det färska avtalet visar hur de kommersiella planerna ser ut på den amerikanska kontinenten för energikatalysatorn – apparaten som verkar producera rikligt med energi genom en hittills okänd och oförklarad kärnreaktion.

Avtalet innebär att ett nybildat företag, Ampenergo, får del av royaltyn på försäljning av alla licenser och produkter byggda på energikatalysatorn i Nord- och Sydamerika.

Starka kopplingar finns till amerikanska myndigheter.

Grundare till Ampenergo är Karl Norwood, Richard Noceti, Robert Gentile, och Craig Cassarino.

Två av dem är också grundare till konsultföretaget LTI – Leonardo Technologies Inc – som sedan drygt tio år gjort uppdrag för flera miljoner dollar åt bland annat de amerikanska försvars- och energidepartementen, och har ett färskt avtal med energidepartementet på 95 miljoner dollar.

Robert Gentile var dessutom biträdande sekreterare för fossila bränslen vid energidepartementet under början av 90-talet.

Tre av grundarna känner Andrea Rossi sedan 1996, och har arbetat tillsammans med honom tidigare. Även Rossi var medgrundare till LTI men sålde sin andel i slutet av 90-talet.

Formellt är avtalet slutet mellan Ampenergo och Rossis amerikanska bolag Leonardo Corporation (ej att förväxla med LTI).

Craig Cassarino, vice vd för Ampenergo, när skrev ni på avtalet?

– Vi tecknade det för två månader sedan.

Varför valde ni att bilda ett nytt bolag?

– Vi bildade Ampenergo, eftersom det är olika människor inblandade i Ampenergo och LTI och eftersom de är separata företag som gör helt olika saker. LTI är ett energiteknik- och konsultföretag medan Ampenergo kommer att fokusera på att utveckla och kommersialisera energikatalysatorn.

Hur mycket betalar ni för avtalet?

– Tyvärr är det konfidentiellt.

Har ni betalat något till Rossi ännu?

– Ja det har vi.

Hur mycket?

– Låt mig säga så här, det var en viktig del av ekvationen.

Har ni sökt ny finansiering?

– Absolut, vi samtalar nu med några mycket stora företag här i USA och i Sydamerika, olika investmentbolag, för det är inte bara en teknik vi introducerar i branschen. Det finns många bitar som verkligen behöver fogas samman för att bygga den här matrisen, massor av pusselbitar som kräver strategiskt tänkande, som hur vi ska genomföra övergången till en ny energikälla. Det är det som gör det hela mycket spännande. Så det finns aldrig tillräckligt med pengar för att allt ska kunna göras.

Kan du utveckla det?

– När du börjar titta på olika tillämpningar som detta skulle kunna användas för, oavsett om det är rymdteknik, eller för att producera värme eller elkraft, har varje tillämpning sina egna tekniska utmaningar. Det är det vi ser som den strategiska planeringen – hur den här tekniken kommer igång. Låt mig uttrycka det så här, om det här görs på rätt sätt så har det potential att förändra världen. Allt från kol i atmosfären till att ge billig energi till människor över hela världen som inte har råd att sätta mat på bordet.

När når de första produkterna den amerikanska marknaden?

– Förhoppningsvis har vi vår första demoprodukt här i slutet av hösten eller i början av nästa år (2012). Vi går inte samma väg som grekerna (Defkalion Green Technologies) med uppvärmning av hushåll, vi ser inte det som en ”lågt hängande frukt”.

Vilken blir er första typ av produkt?

– Jag tror att en installation på en megawatt (som den planerade i Aten, reds anm) för uppvärmning och för elproduktion förmodligen är den första, oavsett om den är frikopplad från elnätet eller en mobil anläggning.

Och Rossis bolag Leonardo Corporation står inledningsvis för tillverkningen?

– Ja, jag tror att det nog är vettigt. Vi har redan diskussioner om hur vi kan bygga upp tillverkningen inför kommersialisering. Men han är säkert först ut med tillverkning.

Kan du se andra tillämpningar än uppvärmning eller elkraft i framtiden?

– Ja visst, ett av de företag vi pratar med ser faktiskt det här som ett bränsle med hög energitäthet. Bara fantasin sätter gränser för vad det kan leda till – från rymdresor till lastbilar som levererar bränsle till fronten på slagfält. Jag tror att tillämpningarna är obegränsade och många av dem har ingen ens tänkt på ännu.

Vilken typ av problem ser du, som exempelvis hemmabyggen?

– Vi har tänkt på det men vi har inte kommit fram till hur du hanterar allt detta grundligt. Och jag tror du har rätt, jag tror att så snart hemligheten är ute kommer det att finnas massor av människor som försöker göra varianter, och det går knappast att kontrollera.

– En av de frågor som vi har ställt oss gäller ”kärnreaktion”, hur det ska tillåtas, samtidigt som den här tekniken skiljer sig eftersom den inte är radioaktiv – ingen har riktigt haft möjlighet att börja titta på detta.

När såg ni energikatalysatorn för första gången?

– Det var för två och ett halvt år sedan, det borde ha varit i slutet av 2008 eller i början av 2009. Rossi bjöd in Bob Gentile och en av våra forskare som jobbar för oss på National Labs att åka till Bologna där han hade sin fabrik. Som du kan föreställa dig var det naturligtvis massor med skepsis när vi började prata om detta.

– Men eftersom vi har känt Andrea i nästan 15 år visste vi vad han kan, och jag visste att han hade arbetat med detta, och en av forskarna som vi hade anlitat hade jobbat med området LENR (Low Energy Nuclear Reactions) i 20 år. Så de trodde verkligen på det hela, och när de fick se alltihop och beskrev vetenskapen omkring det, trodde de att han verkligen hade något.

Har du några tvivel på att det fungerar i slutändan?

– Vi har gjort tre icke publika demonstrationer här i USA. Vi hade en grupp forskare här som förstod exakt vad som pågick, och vi hjälpte faktiskt till att sätta upp demonstrationerna.

– Självklart förstår vi fortfarande inte vad som händer inuti, men Rossi har något, det tror vi.

Hur reagerar människor ni pratar med?

– Det finns förstås ett antal riktigt betydelsefulla personer som vi har pratat med, men som inte kan förknippas med detta, och det gäller inte bara på regeringssidan utan vi ser precis samma sak i stora företag som vi pratar med. Och det finns två sidor av saken.

– Den ena är att de vill vara säkra på att det fungerar, bortom alla tvivel. Å andra sidan, om de rynkar på näsan åt det och säger ”Nja, jag tror inte på det”, och tekniken sedan helt plötsligt kommer ut i rampljuset och folk förstår att de här personerna hade en möjlighet att hjälpa till att få fart på den men att de inte gjorde det, då förlorar de i alla fall. Så de försöker balansera på den smala linjen.

Varför har ni legat lågt?

– Vi ville se till att allt var på plats, att vi inte bara försökte skapa uppmärksamhet. För det här är enormt stort och vi vill inte bara gå ut och basunera ut det. Vi vill vara förberedda.

– Strategiskt handlar det i grunden om att samarbeta med rätt företag. Det handlar inte bara om pengar, inte bara om teknik, inte bara om företag och vad de kan, utan om att försöka förstå hur alla dessa bitar hänger ihop.

(Mindre korrigeringar gjorda kl 16.37).
(Citat om LTI och Ampenergo uppdaterat 17 maj, 20:43).

Ampenergo

Grundat: 20 April 2009

Vd: Karl Norwood

Grundare och huvudägare: Karl Norwood, Richard Noceti, Robert Gentile och Craig Cassarino.

Minoritetsägare: Ronald Engleman

Baserat: New Hampshire, Ohio, USA