Energi

Andra Nordstream-ledningen på plats

Det sista segmentet av ledning 2 lades ut på Östersjöns botten den 18 april. Foto: Nord Stream AG
Det sista segmentet av ledning 2 lades ut på Östersjöns botten den 18 april. Foto: Nord Stream AG

Det gick fortare än förväntat att lägga ut den andra och sista ledningen i Nordstream-projektet. I går, onsdag, låg hela den 1224 kilometer långa ledningen på plats på Östersjöns botten.

Publicerad

Ännu en fas i konstruktionen av naturgasledningen Nordstream är alltså avklarad och arbetet har tagit ett steg närmare sitt fullbordande.

– Vi blev klara ungefär två till tre veckor tidigare än beräknat, berättar Tora Leifland Holmström, kommunikationsansvarig på Nord Stream AG som ansvarar för konstruktionen och driften av ledningen. Det beror helt enkelt på en enorm samarbets- och koordinationsinsats.

Samarbetet mellan olika leverantörer och med myndigheter har fungerat bra.

Men ännu återstår en hel del arbete med ledningen. Den sänktes till havsbotten i tre delar. Segmenten har framställts med olika tjocklekar så att de tål olika gastryck. Rören med den största tjockleken tål 220 bar, mellanvarianten 200 bar och de tunnaste rören 177,5 bar.

Det högsta gastrycket finns i rörsegmentet som påbörjar ledningen i Viborg i Ryssland. Därefter minskar gastrycket och i den sista rördelen vid Tyskland är trycket som lägst.

Delarna kommer att svetsas samman under de två kommande månaderna utanför finska kusten och Gotland. Svetsningen sker på havsbotten och därför används en högtryckssvets.

– Det är cirka 110 meter djupt, förklarar Tora Leifland Holmström.

Innan sammanfogningen kan ske ska rören fyllas med havsvatten, rengöras, mätas, trycktestas och torkas. En del av detta arbete har redan påbörjats. Det sista steget blir sedan att sammanfoga ledningen med landsanslutningarna i Ryssland och Tyskland. De första kubikmetrarna naturgas ska enligt planen börja transporteras i slutet av året.

Ledning 1 har redan överfört ungefär 3,5 miljarder kubikmeter gas under cirka fem månader. Än så länge används inte ledningens hela kapacitet eftersom olika systemen testas. Enligt Tora Leifland Holmström kommer ledningarna att kunna utnyttjas fullt ut inom en snar framtid.

199 755 stålrör har transporterats under arbetet med de båda ledningarna till tre rörläggningsfartyg ute på Östersjön. Runt 56 000 av dessa rör har lastats om i Slite hamn på Gotland och 30000 på Verkö i Karlskrona.

Nordstream-ledningen

Den omdebatterade ledningen Nordstream började konstrueras i april 2010. När de båda ledningarna är i gång kommer upp till 55 miljarder kubikmeter naturgas om året i åtminstone 50 år att överföras från Ryssland till Europeiska unionen.

199755 betongbelagda stålrör bygger upp ledningarna. Varje enhet väger 24 ton och har en längd på 12 meter.