Analytiker: Överskatta inte stödets inflytande

2016-05-18 06:00  

Elcertifikat och andra  subventioner är betydelsefulla för vindkraftsutbyggnaden. Men de är inte allenarådande, säger Ingvar Matsson, energianalytiker på Swedbank.

Ingvar Matsson menar att Vattenfalls stora investeringar är betydelsefulla för hela vindkraftsmarknaden.

– Vattenfall är ju en storspelare, en av de största vindkraftsproducenterna i hela Europa trots att vindkraft bara är en liten del av deras energimix, säger han.

Ingvar Matsson tycker att det är intressant att storsatsningarna kommer just nu, när elprisernas utveckling dragit ner det generella incitamentet för nyinvestering i energiproduktion.

– Men det finns ju subsidier av olika slag när det gäller förnybar energi. När du räknar på till exempel ett vindkraftsprojekt så tittar du nog inte bara på spotpriset, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Miljardsatsar på vindkraft – utanför Sverige

Men oavsett om man är nöjd eller missnöjd med elcertifikatsystemets utformning, ska man inte stirra sig blind på dess betydelse, enligt Ingvar Matsson.

– När nu fyra kärnkraftsreaktorer ska stängas, så är det en ganska ansenlig del av energiproduktionen som måste ersättas. Och, åtminstone ur svensk synvinkel, lär den knappast ersättas av fossil energi eller ny kärnkraft. Nya storskaliga vattenkraftssatsningar lär vi inte heller se inom det kortare tidsperspektivet. Så vindkraft, och i viss mån bioenergi, är nog det som ligger närmast tillhands helt enkelt.

Ingvar Matsson tror heller inte att man ska överskatta stödsystemens betydelse för satsningarna på havsbaserad vindkraft i exempelvis Tyskland.

– Stöden spelar säkert in, men man motiveras nog också av att man vill ha nära till en stor och stabil elmarknad. Tyskland är ju den största enskilda energimarknaden i Europa, och Vattenfall är tydliga med att de vill finnas där.

– Ny energiproduktion i Tyskland kanske blir särskilt viktigt nu, när man säljer en väsentlig  del av sin tyska verksamhet,  säger Ingvar Matsson med syftning på brunkolen.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt