Energi

Alfa Lavals utrustning i de högsta skraporna

Så kyls Lotte World Tower
Så kyls Lotte World Tower

Det blir allt viktigare att certifiera byggnader ur miljösynpunkt. Därför har Alfa Lavals energieffektiva värmeväxlare blivit populära. Nu finns de i flera av världens högsta byggnader.

Publicerad

Alfa Laval har just levererat utrustning till två skyskrapor som är under uppbyggnad i Shanghai och Sydkorea, Shanghai Tower och Lotte World Tower. Med sina 632 respektive 555 meter kommer de att vara med på listan över världens tio högsta byggnader när de är klara.

– Den största svårigheten är att göra en dimensionering i förhållande till det höga tryck som skapas i en högre byggnad, säger Magnus Edin, Alfa Lavals marknadschef för klimat­utrustningar.

Lösningen är att skapa flera mindre kretsar, för att på så sätt jämna ut trycket i klimatanläggningen. Varje pump och värmeväxlare förser då ungefär tio våningar med det kalla vatten som behövs för luftkonditioneringen.

En annan utmaning för klimatanläggningar i varma länder är att få kylvattnet att hålla exakt jämn temperatur så att energiförlusterna blir så små som möjligt när det ingående och utgående vattnet möts. I Alfa Lavals utrustning är det tunna plattvärmeväxlare av rostfritt stål som låter det kalla vattnet kyla det varma vattnet som redan har cirkulerat i byggnaden.

Både Shanghai Tower och Lotte World Tower siktar på att bli miljöklassade enligt det amerikanska systemet Leed, i den näst högsta klassen Leed Gold. Båda skyskraporna kommer också att generera egen energi, Shanghai Tower genom vindturbiner nära byggnadens topp och Lotte World Tower genom bergvärme och solenergi.