ELBILAR

Volvo EM90 – här är allt vi vet om nya modellen

Volvo EM90
Volvo EM90
Volvo EM90
Volvo EM90

Glöm eldriven kombi – Volvos nästa elbil kommer inte i ”märkestypisk kombikaross”. Nej, EM90 är en MPV som ska vara ett ”skandinaviskt vardagsrum på vägen”.
Men den nya lyxbilen är inget vi lär få se i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

I takt med att Volvo avslöjar mer om sin EM90 – kommer vi uppdatera med det senaste.

Den 12 november ska Volvo hålla premiärdag och då visa upp sin första minibuss någonsin. EM90 heter den och det blir den största personbilen som tillverkaren byggt. Exakt hur stor har Volvo inte avslöjat än, men koncernsyskonet Zeekr 009 är med sina 5209 mm på längden och 3200 mm i hjulbas är den rejält tilltagen – precis det man vill ha i Kina.

Bilderna avslöjar en typisk MPV-look där man satsat på maximerat innerutrymmen: Överhängen är korta och baken upprätt. Bilen har skjutdörrar samt dubbla glastak för att ge baksätespassagerare trevlig entré samt ljus kupé.

Att man valt att gå den här vägen är intressant. Detta då industrin för några år sedan helt dödförklarade bilklassen och de som tidigare varit stora i segmentet började ”suvifiera” sina erbjudanden.

Volvo EM90
Volvo EM90
Volvo EM90
Volvo EM90

Att det är lyxsegmetet Volvo satsar på är det inget snack om. EM90 lanseras som en sexsitsig bil där man sitter i väl tilltagna kaptensstolar. Och precis som på ett flygplan kan man fälla ut brickbord för att ställa ned sitt champagneglas eller hors d’oeuvre. 

När det kommer till teknik har Volvo inte sagt ett knyst. Men i och med att den byggs på Geelys SEA-plattform samt inte minst då att Zeekr redan kommunicerat en hel del kring sitt alternativ – är det ingen större konst att lägga en kvalificerad gissning.

Spik i kombi-kistan

I Sverige har vi historiskt ansett att kombi är en familjebil. Detta eftersom Volvo inte gjort en minibuss eller MPV – den karosstyp som i övriga världen ansetts vara utvecklad för familjer. 

Men kombins populäritet har varit vikande och ersatts av suvar.

Nu kommer ytterligare en spik i kombi-kistan – i och med att Volvo har avslöjat att de lanserar en MPV-modell.