ELBILAR

CATL:s batteriknock – ger 400 km räckvidd på 10 minuters laddning

CATL:s nya Shinxing LFP-batterier ska gå att snabbladda i 4C vilket ger 400 km på tio minuters snabbladdning
CATL:s nya Shinxing LFP-batterier ska gå att snabbladda i 4C vilket ger 400 km på tio minuters snabbladdning

”En ny era i snabbladdning”. Så beskriver CATL nya ”Shenxing” – en typ av litiumjärnfosfatbatterier som ska ge 400 kilometers räckvidd på tio minuters laddning.

Sedan räckviddsångesten allt mer börjat ersättas av ladd-ångest har racet mot korta laddtider varit igång. Och nu har kinesiska CATL dängt till med en redig nyhet. Under ett evenemang presenterades en ny generation LFP-batterier kallad ”Shenxing”. 

Dessa beskrivs som ”världens första 4C snabbladdningsbatterier av LFP-typ” vilka på tio minuters laddning ska kunna erbjuda 400 kilometers räckvidd. Därtill ska de fullt laddade kunna ge 700 kilometers körning.

Om man utgår från de siffrorna innebär det att i teorin skulle alla få 700 km på en kvart.

Fullt laddade ska Shinxing-batteriet klara av att leverera över 700 kilometers räckvidd
Fullt laddade ska Shinxing-batteriet klara av att leverera över 700 kilometers räckvidd

I presentationen beskriver CATL att Shenxing har ett ”helt nanokristalliserat LFP-katodmaterial som skapar ett superelektroniskt nätverk”. Detta ska underlätta extraktionen av litiumjoner och göra att batteriet svarar snabbt på laddsignaler. Vidare ska grafitytan ha modifierats så att det blir lättare för litiumjonerna att komma in i anoden.

Dessutom har CATL utvecklat en ny superledande elektrolyt med minskad viskositet, samt minskat motståndet i gränsytan mellan anod och elektrolyt.

Ett problem som LFP-batterier tampas med är att de är mer temperaturkänsliga vid laddning än vad NMC-varianter är. Här uppger företaget att den uppgivna laddhastigheten om 400 km på tio minuter är i rumstemperatur, dock så ska en laddning 0–80 procent gå på 30 minuter även om det är minus 10 grader. Därtill ska prestanda och acceleration 0–100 km/h inte påverkas i kallt klimat. 

Även i kallare väderlag ska LFP-batterierna från CATL klara av att leverera habila laddtider.
Även i kallare väderlag ska LFP-batterierna från CATL klara av att leverera habila laddtider.

Utöver att då ha 4C-laddning och god temperaturtålighet stoltserar de nya CATL-batterierna även med lång räckvidd. Ett batteripack med Shenxing ska kunna ge över 700 km räckvidd.

Men det bästa i kråksången är att det här inte är en labbprodukt. Tillverkning av batterierna drar igång i slutet av året och redan i början av 2024 ska de första bilarna komma ut på marknaden. Vilken det blir återstår att se, men Changan, Chery, GAC, Geely, Great Wall Motors, Huawei och Leta Auto var alla med på batteripresentationen. 

Den nya produkten är ett trumfkort för CATL. Företaget må vara världens största batteritillverkare sett till kapacitet. Men när det gäller LFP-batterier är det konkurrenten BYD som är störst. Till skillnad från BYD är ju CATL inte en biltillverkare vilket torde ge företaget en fördel då det kan ses som mer ”neutralt” när det kommer till att få ut Shenxing-batterierna till andra.