ELBILAR

Sportbilen Icar GT får Catls nya natriumjonbatterier

En på ytan frän eldriven GT-bil. Men utöver designen, namnet och sportbilsprestandan får Icar GT även batterijätten Catls nya natriumjonbatterier.

Det är år sedan som medier för första gången började skriva om ”icar” men då handlade det om Apples satsningar på elbilar. Nu, under pågående Shanghaimässan visar i stället bilmärket Icar, som sorterar in under Chery, två nya modeller med innovativ teknik.

Märket ska locka ”unga, självständiga och framgångsrika” och hur ska de göra det? Jo med modellerna GT samt på sikt 03.

03 är en terrängtuff suv och GT andra, som namnet antyder – en sportigare bil. Den är typiskt sportbilstuff med saxdörrar och en lång låg profil och bred stans. Interiören är tydligt sci fi-inspirerad med en ”Yoke-ratt” liknande som Tesla erbjuder, men Chery har tagit det hela steget längre och även slängt in en skärm på ratten. Vidare är allt väldigt avskalat.

Icar GT
Icar GT
Icar GT
Icar GT

Den andra bilen 03 är crossover med riktigt fyrkantig framtoning, men även om den har designats som en stor bil är den bara 4,2 meter lång vilket innebär att den skulle sortera in i samma kategori som exempelvis Renault Captur.

Båda bilarna visades under koncept-flagga och det gavs ingen ingående fakta om specifikationer och drivlinor

Utöver dessa två har Icar även laddat upp med ytterligare fem kommande modeller man ämnar lansera i ”närtid”.

Icar 03
Icar 03
Icar 03.
Icar 03.
Natriumjonbatteri-
Natriumjonbatteri-

Men intressantast i det hela är batteriet. Chery Auto har ingått avtal med batteritillverkaren kinesiska batteritillverkaren Catl och får som första bilmärke in Catls nya natriumjonbatterier i sin produktion.

Lägre batterikostnader

Batteritypen utlovar bland annat lägre batterikostnader, läs mer om det häri en tidigare artikel i Ny Teknik. Nyligen kom nyheten att en testbil av modellen Sehol E10X från Volkswagen och JAC får natriumjonbatterier – men från en annan batteritillverkare.

Fortfarande är samtliga inblandade från Chery och Catl väldigt förtegna om prestandan, men Icar som märke ska lansera elbilar i segmentet mellan 150 000 och 400 000 yuan. Rakt översatt till kronor motsvarar det någonstans mellan 230 000 och 600 000 kronor.

Catl gick 2021 ut med informationen om att deras natriumjonbatterier hade nått en energidensitet om 160 Wh/kg. Det är en energidensitet som ligger i närheten av litiumjärnfosfatbatterier såsom kinesiska Byds ”Blade battery”.

Då, 2021, sa Catl att man siktade på 200 Wh/kg och att planen var att ha industriell tillverkningskedja på plats 2023. Nu är året kommet och en produktionsbil med batteritypen har presenterats. Nu återstår att se om de når sitt mål för energidensitet.