En upphöjd blickfångare som utlovar körglädje. BMW:s nya X4 riktar in sig på de som vill ha en sportig upplevelse – i suvtappning.
Vi har testat hur väl den tyska maskinen lever upp till ambitionen.
Det är nu ett tag sedan BMW med X6 lanserade konceptet med crossover-coupéer. Helt enkelt suvar som istället för de kantiga karosserna – fått avsmalnande och slankare siluetter.
Och även om utseendet inte faller alla på läppen, går det inte att säga annat än att de sticker ut. Efter X6 kom X4 – och nu, bara fyra år efter sin första premiär, kommer en ny generation av den sistnämnda.
Utseendemässigt är nya X4:an det samma som mellanklassuven X3 från nos till bakdörr, men sedan händer det grejer. Taklinjen har släntats av och över bakhjulen har man gett bilen bredare skuldror. Baktill avslutas det hela med en liten ”ankstjärt” och smalare lyktor.
På insidan är det inga överraskningar och de som suttit i en BMW av senare årsmodell känner lätt igen sig. Säten, reglage och trimdetaljer håller förväntat hög nivå utan att sticka ut.
När det gäller inställningar från förarplats sköts det genom Infotainmentsystemet iDrive. Det innebär att man sköter det mesta med vredet till höger om växelväljaren, vredet är samtidigt en pekplatta och vill man heller göra det så kan mata in adresser eller annat via pekskärmen. Därtill kan man geststyra vissa enklare funktioner som att höja/sänka volymen. Funktionen kanske gillas av vissa, men undertecknad tycker att det mest är bök – och att justera decibelen går smidigare att göra med rattknapparna eller volymvredet. På det stora hela är systemet bra, men i jämförelse med exempelvis Audis senaste generation av MMI faller det kort.
Bakom ratten sitter man dock bra och sätespositionen är trots att man sitter högt – ändå ganska sportig. Något som däremot inte är toppklass är sikten. Bakåt är den otroligt begränsad och den sluttande bakrutan tillsammans med de tegelstentjocka stolparna gör att man ogärna försöker navigera reträtt utan kamerors hjälp. Som tur är har BMW (ovanligt nog) kastat in både backkamera och parkeringssensorer i standardutrustningen.
Baksätet rymmer enkelt barn, men vuxna som mäter mer än 180 cm kommer få nackspärr av att sitta bak. Takets coupéaktiga taklinje kapar inte bara utrymme – utan även mångsidigheten.
Sportigare – men fortfarande en suv
Testbilen har modellbeteckningen X4 Xdrive20d vilket innebär att den är fyrhjulsdriven samt att det är en fyrcylindrig dieselmaskin under huven. Det kan låta fjuttigt att stoppa ner en tvålitersdiesel i en stor, tung bil, men i kombination med en superb automatlåda klarar den av uppgiften att motivera ekipaget utan att knorra. Visst, i ärlighetens namn är kanske motorljudet oattraktivt och mindre klädsamt för en bil i den här prisklassen – men de 190 hästkrafterna är tjänstvilliga och det går att få fart utan större åthävor.
BMW:s propagandakår vill gärna påskina att företagets tekniker har slitit hårt med att göra X4:an till en mer körglad version av X3. Detta genom att bland annat styva upp chassisättningen samt öka på spårvidden bak. Det förstnämnda ska ge en bättre och mer direkt känsla till föraren, det senare ska ge bättre grepp (och sportigare utseende).
I verkligheten stämmer detta enbart till viss del. Man har absolut lyckats i avseendet att minimera nigningar och rullningar i svängar. Därtill är styrningen bra viktad och trots sin volym är det inte allt för svårt att bända in bilen rätt. Och det krävs mer provokation än vad en normalbegåvad människa anständigt kan tänkas göra på allmän väg för få greppet att svika. Så jämfört med andra suvar och crossovers – javisst, den är sportigare.
Men när det kommer till delaktighet... är slagordet körglädje inte allomstädes närvarande. BMW har många andra modeller som levererar bättre på den punkten.
Smakar det – så kostar det
BMW tillhör premiumsegmentet och sneglar man på en X4 så har man lämnat 7,5 basbelopp för länge sedan. Det hela börjar på 454 500 kr för instegsmodellen med en bensinmotor. Dieslarna startar på 475 500 kr och toppversionerna M40i/M40d ligger på 666 500 kr. Men det är bara början. Sen kommer tillvalskryssningen som kan spräcka både tänkta köpekalkyler och ekonomi.
Testbilen startade på ovan nämnda 475 500 kr, men med extrautrustning slutade prislappen på 703 700 kr. Något som känns snålt i den här prisklassen är att X4:an inte har adaptiv farthållare – om man inte kryssar för Driving Assistant Plus som ligger i innovationspaketet för 30 000 kr.
Men för de som tänker att styling går före praktikalitet och redan betalar extra för att slippa köra den mer mångsidiga X3:an – är det här kanske inget problem.
Priser X4
Diesel
X4 Xdrive 20d – TESTBILEN
Pris: 474 500 kr
Förmånsvärde: från 6 558 kr/månad
Årsskatt: från 6 433 kr
Deklarerad förbrukning: från 0,54 liter/mil
Förbrukning under en veckas blandad körning: 0,65 liter per mil
X4 Xdrive 30d
Pris: 545 000 kr
Förmånsvärde: från 8 050 kr/mån
Årsskatt:
Deklarerad förbrukning:
X4 Xdrive M40d
Pris: 666 500 kr
Förmånsvärde: från 10 100 kr/mån
Årsskatt: från 9 808 kr
Deklarerad förbrukning: från 0,64 liter/mil
Bensin
X4 Xdrive 20i
Pris: 454 500 kr
Förmånsvärde: från 6 225 kr/mån
Årsskatt: från 6 511 kr
Deklarerad förbrukning: från 0,71 liter/mil
X4 Xdrive 30i
Pris: 528 500 kr
Förmånsvärde: från 7 491 kr/mån
Årsskatt: från 6 618
Deklarerad förbrukning: från 0,72 liter/mil
Nedan – BMW:s infofilm om den nya generationens X4