Elbilar

Teslas drag – lanserar ”budget-Model Y” för att klara bonus

Ett skepp kommer (snart) lastat med budgetversionen av Tesla Model Y. Foto: Patrick Pleul/Pool via AP/TT
Ett skepp kommer (snart) lastat med budgetversionen av Tesla Model Y. Foto: Patrick Pleul/Pool via AP/TT

En Model Y för under 700 000. Nu släpper Tesla en ny modell som alltså klarar sig under det nya bonustaket. Men den lägre prislappen innebär kapad räckvidd.

Publicerad

När det nya bonustaket blev verklighet i juli innebar det i ett slag att en hel del elbilar blev utan de 70 000 kronor som staten subventionerat. En av de drabbade var Tesla Model Y. Prislappen på den populära crossovern låg över taket – och många kunder som beställt blev besvikna.

Nu kommer ett alternativ från Tesla som klarar gränsen. En ny Model Y med bakhjulsdrift är beställningsbar. Den kommer med en prislapp på 699 170 kronor.

Modellversionen är enmotorig, vilket betyder att accelerationsprestandan är något sämre än de dubbelmotoriga alternativen.

Därutöver har räckvidden kapats rejält. I stället för de 533/565 eller 514 kilometer som Long Range respektive Performance kommer med – får man här bara 430/455 kilometer (beroende på hjul). Ytterligare en sak man som ägare får dras med är att snabbladdningskapaciteten bara är på 170 kW jämfört med övriga versioners 250 kW.

Tesla uppger dock att även om det är ”den mest pristillgängliga” Model Y:n så får man samma interiör, stereo samt grundsystem för självkörande som övriga versioner.

Till skillnad från övriga Model Y ska bilarna för Europa byggas i Kina. Första leveranserna beräknas ske i november.

Fakta Tesla Model Y RWD

Pris: 699 170

Acceleration 0-100 km/h: 6,9 sekunder

Räckvidd: upp till 455 km

Topphastighet: 217 km/h

Vikt: 1 909 kg

Snabbladdningskapacitet: 170 kW