Elbilar

Tesla inför ”hög- och lågpris” för laddning

Nu inför Tesla hög- och lågpriser på laddning. Foto: Tesla
Nu inför Tesla hög- och lågpriser på laddning. Foto: Tesla
Tesla vill få elbilsägarna att ladda när belastningen på elnätet är lägre. Foto: Tesla
Tesla vill få elbilsägarna att ladda när belastningen på elnätet är lägre. Foto: Tesla

En rak styrning där pris för att ladda beror på när du gör det. Nu inför Tesla en differentierad prislista för snabbladdning i förhoppning att få folk att välja tider då det är lägre belastning i nätet.

Publicerad

Sedan en tid tillbaka har Tesla provat på att köra med olika priser för olika tidpunkter. Målet med initiativet ”Time of User” har varit att styra elbilister till att välja tidpunkter vid snabbladdarna när nätbelastningen är lägre.

Nu meddelar biltillverkaren att man permanentar detta.

För elbilister innebär det att mellan klockan 16:00 och 20:00, när belastningen i elnätet är stor gäller en högre taxa och övriga 20 timmar på dygnet är det en annan. Det här skiljer sig avsevärt från tidigare då det var ”lågpris” mellan 22:00 och 06:00.

I Sverige landar de genomsnittliga laddningspriserna för Tesla-ägare och andra elbilsägare med abonnemang 5,03 kr/kWh under lågbelastning respektive 5,66 kr/kWh när det är hög belastning i nätet.

Vidare uppger Tesla att man kommer bevaka priserna närmare framöver. På grund av elprisets stora fluktuation kommer kostanden för att ladda justeras mer regelbundet.