Elbilar

Suzuki drar skynket av första elbilskonceptet

Suzukis första elbil i konceptversion, EVX. Foto: Suzuki
Suzukis första elbil i konceptversion, EVX. Foto: Suzuki

Som en av de sista personbilstillverkarna har det nu blivit dags för Suzuki att presentera en elbil. Förhoppningen är att marknadsintroducera EVX år 2025.

Publicerad

Nästan alla större personbilsbiltillverkare har presenterat och genomfört någon form av satsning på elbilar vid det här laget. Bland undantagen finns den japanska tillverkaren av främst mindre fyrhjulsdrivna bilar, Suzuki. Bolaget har fram tills nu varit en sorts lightversion av samarbetspartnern Toyota och i stället satsat på olika former av hybrider. Och precis som Toyota relativt nyligen lanserade sin första elbil BZ4X har det nu blivit dags för Suzuki att ta klivet.  

Under bilmässan Auto Expo i Indien presenterar nämligen Suzuki sitt första försök att bygga en elbil. Den befinner sig i högsta grad fortfarande på konceptstadiet och kallas för EVX.

Suzukis första elbil i konceptversion, EVX Foto: Suzuki
Suzukis första elbil i konceptversion, EVX Foto: Suzuki

EVX når marknaden 2025?

Det är ont om specifikationer gällande den bulliga lilla suven. Det enda Suzuki släpper är att den är 4,3 meter lång, 1,8 meter bred och 1,6 meter hög. Batterikapaciteten är relativt blygsamma 60 kWh men räckvidden imponerande 550 km. Fast då enligt den ”modifierade indiska körcykeln” MIDC, så vad det skulle innebära enligt den europeiska motsvarigheten WLTP återstår att se.

Suzukis förhoppning med EVX är att kombinera bolagets tradition inom fyrhjulsdrift med de fördelar eldrift medger.  

Planen är att modellen ska marknadsintroduceras 2025.