Elbilar

Så låter Skodas laddbara bilar

Är fejkade motorljud framtiden? Det tror Skoda på och därför ska deras laddbara bilar härma förbränningsmotorljud när de körs i låga hastigheter. Men låter det inte snarare som ljudet från ett klassiskt arkadspel?

Publicerad

Elbilar är i grunden tysta, men för att uppfylla kraven om att låta i låga hastigheter – måste biltillverkare tillsätta ett ljud. Så hur gör man? Vissa har valt att designa ett helt unikt och eget ljud för att visa omvärlden att här kommer en BMW, Nissan, eller Fiat.

I Volvos fall har man valt att tona ner det och istället för att göra ljudet till något som sticker ut, vill man få det att smälta in.

– Vi har valt att kalla det för ansvarsfull och hållbar ljuddesign, sa ljudingenjören Fredrik Hagman, när Ny Teknik var på besök i Volvos ljudlabb.

Nu har Skoda presenterat hur deras laddbara fordon ska låta och ljudet går under namnet E-noice. Pavel Orendás på Skodas utvecklingscenter som lett arbetet säger att man försökt få ljudet att efterlikna en förbränningsmotor med låga frekvenser som ökar i takt med att hastigheten ökar och tvärtom vid inbromsning. Detta för att fotgängare ska kunna relatera till vad som händer.

– Fotgängare uppfattar bara en fraktion av trafiksituationen visuellt och använder hörsel för att veta vad som finns runt om dem, säger han i ett uttalande.

Enligt EU så måste elektrifierade fordon avge varningsljud i hastigheter up till 20 km/h. Och i kraven kring AVAS (Acoustic Vehicle Alarm System) så finns det föreskrifter om vilka kriterier som ska uppfyllas. Men det finns ännu så länge ett stort tolkningsutrymme för hur en elbil eller elektrifierad bil får låta.

Så hur låter då Skodas laddbara bilar? Som hämtat från klassiska arkad- eller 8-bitarsspel från 80-talet. Eller? Lyssna och avgör själv: