Lyssna – så här kommer Polestar 2 att låta

2020-05-01 06:00  
Foto: Polestar

Elbilars läten är ett spännande kapitel – och tillverkare har valt olika vägar när det kommer till det obligatoriska ljud som bilar måste ha i låga hastigheter. Nu avslöjar Polestar sitt sound för modell 2.

Det är nu snart tio år sedan som EU drog upp riktlinjerna för det som kallas Acoustic vehicle alerting system (AVAS), detta för att tillverkare ska veta vad som krävs för att även tysta elbilar ska kunna upptäckas audiellt. Ett par år senare blev det ett lagkrav som först i fjol slog igenom fullt ut.

Kravet är att bilar som färdas i hastigheter upp till 20 km/h ska låta, så att andra trafikanter kan uppmärksamma dem. Lösningarna som fordonstillverkarna kommit på är många och det går nu att utröna två olika spår. Dels de som vill bygga ett specifikt ljud-dna och dels de som vill tona ned bullret.

Det kan nämnas att Hollywoodkompositören Hans Zimmer utvecklat BMWs: elbilsljud.

Volvo har valt att försöka att vara så diskreta som möjligt.

– Vår approach har varit att använda oss av bilens befintliga ljud, inte addera nya komponenter, sade Fredrik Hagman, ljudingenjör på Volvo när Ny Teknik var i Göteborg och besökte tillverkarens ljudlabb.

Och det ska sägas att det märks att Polestar har anammat moderbolagets tankesätt. Både ljudet för frammarsch och varningsljudet vid backning påminner om det som Volvo har skapat.

– Vi ville inte att Polestar 2 skulle låta som en robot eller ett symfoniskt rymdskepp, säger företagets vd Thomas Ingenlath i ett uttalande.

”Ville att Polestar 2 skulle ha ett unikt ljud”

Men även om det är liknande ljud som Volvo har vill Polestarchefen ändå trycka på att de är lite unika.

– Vi ville ha väldigt naturliga och diskreta ljud som uppmärksammar fotgängare om att bilen är i rörelse. Samtidigt ville vi att Polestar 2 skulle ha ett unikt ljud som är identifierbart med Polestar, säger han.

Polestar skriver att deras ljud ska låta naturligt, inte vara påträngande – samt att de inväntar besked om att få patent på det.

Subtilt, igenkänningsbart, störande eller naturligt – hur tycker du att Polestars elbilsljud låter?

 

 

Felix Björklund

Mer om: Polestar Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt