Rapport: VW går om Tesla 2024

2022-06-20 09:29  
Volkswagen ID5. Foto: Volkswagen

Om två år är det skifte på elbilstronen. Då har de traditionella tillverkarna kommit i kapp Tesla, förutspår analysfirman Bloomberg Intelligence.

Inom elbilssegmentet finns det en tydlig ledare som alla jagar: Tesla. Tittar vi på försäljningssiffrorna 2021 talar de sitt tydliga språk där den amerikanska tillverkaren har 21 procent av den globala försäljningen. Nära en miljon elbilar sålda de i fjol.

VW satsar stenhårt

Även om dagens försprång till konkurrenterna är stort, kommer det inte bestå särskilt länge. Det menar analytikerna på Bloomberg Intelligence, som i en rapport lyfter fram Volkswagen som nästa ledare.

Foto: Bloomberg Intelligence

Bloomberg Intelligence lyfter fram att VW-gruppen ska lansera 16 nya elbilsmodeller, och att dessa blir hävstång nog att komma upp i toppen. Det ska nämnas att analytikerna först räknade med att skiftet skulle ske redan 2023, men att Teslas nya fabrikssatsningar gav tillverkaren ökade volymer.

Snart utan någon vid ratten? En nybyggd Tesla rullar ut från företagets tyska fabrik vid invigningen i våras. Foto: Patrick Pleul/pool/AP/TT

Rapporten pekar på att Volkswagenkoncernen sålde 310 000 elbilar i Europa i fjol, vilket är en bra bit mer än de 170 000 Tesla fick ut. Detta gäller dock tyska gruppens hemmaplan – på andra marknader är närvaron väldigt blygsam.

Kinesiska tillverkar jagar täten

Bortom toppstriden tar BYD i år plats som tredje största tillverkare, och att det är en position man håller fast i de kommande åren.

Läs mer: Volvo presenterar första vätgaslastbilen – siktar på 100 mils räckvidd

Efter topp tre återfinns General Motos, Stellantis. Sedan är det väldigt tätt mellan kinesiska Changan, Ford, Geely och Mercedes-Benz.

GM:s eldrivna Hummer har bland annat marknadsförts med sin krabbgång, som gör det möjligt att köra diagonalt. Foto: GM

En detalj som sticker ut i rapporten är att Bloomberg inte tror att utvecklingen av elbilar kommer gå lika fort som många andra analytiker. 2025 tror man endast att 15 procent av den globala försäljningen är elbilar, en ökning från 6 procent 2021.

Läs mer: Provkörning: Toyota Bz4x – ”Habil, trygg och lagom”

Först därefter, när de traditionella tillverkarnas nya plattformar och teknik verkligen kommit ut – kommer vi få se en rask ökning. Om det stämmer återstår att se.

Felix Björklund

Mer om: Tesla Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt