Elbilar

Pininfarina slår nytt accelerationsrekord: Når 100 km/h – på 1,85 sek

Pininfarina har slagit rerkord med sin Battista. Foto: Pininfarina
Pininfarina har slagit rerkord med sin Battista. Foto: Pininfarina
Pininfarina Battista. Foto: Pininfarina
Pininfarina Battista. Foto: Pininfarina

I veckan avslöjade Pininfarina att deras Battista är en den snabbast accelererande elbilen i världen. Eller är den det? I elbileseran står rekord som spön i backen och slår den verkligen alla?

Publicerad

Sedan urminnes tider har människan varit intresserad av kraftmätningar. Vem är starkast, snabbast, kastar längst? I bilens tidevarv har acceleration och topphastighet varit måttstockar – och de modeller som är snabbast skrivs in i Guinness kända rekordbok.

När lilla nischtillverkaren Automobili Pininfarina i veckan visade upp sin elbil Battista i Förenade Arabemiraten kunde de även stoltsera med att modellen är rekordsnabb. Hur snabb då kan man fråga sig – jo, faktiskt slår den en formel 1-bil i acceleration.

0-100 km/h genomförs på 1,86 sekunder och håller man plattan i mattan nås 200 km/h efter 4,79 sekunder.

Därtill har bilen även rekord i att få stopp på det hela. Att ta sig till stillastående från 100 km/h ska gå på 31 meter.

För de som är intresserade av specifikationerna har bilen 1 397 kW eller motsvarande 1 900 hästkrafter samt 2 340 Nm. Det är häpnadsväckande motorprestanda. Effektsiffran är enorm och vridmomentet tangerar moderna lastbilar.

Tesla först ut med rekord

Tack vare ett batteripack om 120 kWh ska man officiellt kunna köra upp till 476 km. Låter det lockande? Endast 150 bilar ska byggas dock har Pininfarina inte avslöjat vad ett av dessa exemplar kan kosta.

Men vid sidan av detta är det intressant att se vilken enorm utveckling elbilen har haft när det kommer just till fartresurser.

När Tesla lanserade Model S, som får ses som den första moderna serie-elbilen där prestanda var en av ingredienserna, var det Porsche 911 som satt på accelerationstronen.

Ett par år senare introducerade Tesla ”Ludicrous Speed” och då var rekordracet igång.

2015 klarade en Tesla Model S av att göra 0-100 km/h på 2,6 sekunder. 2017 var detta kapat till 2,28 sekunder – vilket då innebar att man slog Bugatti Chiron på fingrarna.

Förvisso var den amerikanska tillverkaren trots det inte titelinnehavare – Porsches hybrid 918 var herre på accelerations-täppan.

Men Elon Musk tenderar att vilja göra stora avtryck och när nya prestandaversionen Plaid lanserades 2021 – var rekordet hans. 0-100 km/h på 1,98 sekunder är den officiella siffran.

Utöver Tesla finns det flera andra tillverkare av super-elbilar. Kroatiska Rimac armbågade sig förbi Tesla tidigare i år med en acceleration till 100 km/h på 1,97 sekunder. Det har även Lucid Air gjort med 1,95 och nu då italienarna på Pininfarina som putsat det ytterligare.

Men trots att det handlar om accelerationer som nära nog kan rumstera om inälvorna är faktumet att Battista inte är den snabbaste elbilen. Det är ”bara” den snabbaste serieproducerade elbilen.

För rekordinnehavare när det kommer till acceleration är tyska E0711-11 EVO. Med sina 1,461 sekunder för 0-100 km/-sprinten är den snudd en halv sekund snabbare – och detta med i sammanhanget blyga 241 hästkrafter.

Lista – accelerationstider 0-100 km/h för serie-elbilar

Pininfarina Battista – 1,86 sekunder

Lucid Air Saphire – 1,95 sekunder

Rimac Nevera – 1,97 sekunder

Tesla Model S Plaid – 1,98 sekunder

Tesla Model X Plaid – 2,6 sekunder

Maserati Granturismo Folgore – 2,7 sekunder

Porsche Taycan Turbo S – 2,8 sekunder

Lotous Evija – 2,9 sekunder

Lotus Eletre R – 2,95 sekunder

GMC Hummer EV / Rivian R1T – 3,1 sekunder