Energi

Panasonic visar litium-jonmodul för elbilar

Modulen består av 140 celler där varje cell är 18 mm diameter x 65 mm längd
Modulen består av 140 celler där varje cell är 18 mm diameter x 65 mm längd

Panasonic ska premiärvisa en litium-jonbatterimodul med kapaciteten 1,5 kWh som kan kombineras till batteripaket för elbilar.

Publicerad

Modulen består av 140 stycken litium-jonbatterierceller med arrangemanget sju seriekopplade rader med 20 parallellkopplade celler i varje rad. Modulen har volymen 7 liter och vikten 8 kg. Spänningen ligger på 25,2 volt.

Genom att kombinera ett antal av dessa moduler ska de bli användbara för exempelvis tillverkare av elbilar eller för utjämningslagring av vindenergi- och solenergiproducerad el.

38 japanska patent ligger bakom batterierna. Bland annat används en egenutvecklad nickelbaserad positiv elektrod och en värmetålig metalloxid som isolering mellan den positiva och negativa elektroden för att förhindra kortslutning.

Skulle det uppstå något problem i något av de enskilda batterierna har företaget utvecklat teknik för att minimera effekterna av bortfallet.

Under den kommande veckan ska prototyper av batterimodulerna presenteras på två teknikmässor i Japan.

Panasonic har tillsammans med Toyota en batteriverksamhet som har tillverkat batterierna till elhybriden Prius. De batterierna är dock att typen nickel-metallhydrid. För kommande laddhybrider är det dock litium-jonbatterier som gäller.