ELBILAR

Nya uppgifter: Siktar på att lansera elbil för under 20 000 euro – redan i år

Den koranska versionen av Hyundai Casper är försedd med en enliters bensinmotor. Den eldrivna varianten uppges vara längre samt få en räckvidd på 20-30 mil.
Den koranska versionen av Hyundai Casper är försedd med en enliters bensinmotor. Den eldrivna varianten uppges vara längre samt få en räckvidd på 20-30 mil.

Ett drag som ytterligare skulle förflytta gränsen för vad en elbil kan kosta. Nu kommer uppgifter om att Hyundai redan i år kan lansera en eldriven budgetmodell för under 20 000 euro.

Publicerad Uppdaterad

På den koreanska marknaden har Hyundai en modell som heter Casper. En liten stadsbil för de som bara behöver något att pendla i eller för att göra lättare ärenden. Hittills har den ansetts vara för liten för andra marknader, men nu kommer rapporter om att elektrifiera modellen och skeppa över den till Europa. Det uppger branschtidningen Automotive News Europe.

Hemmavid är det en bil som har en enliters bensinmotor – men med en elmotor och batterier nog för att klara uppgifterna pendling och stadskörning kan den bli ett vapen i växande budgetsegment av elbilar.

I Europa kommer det i år lanseras en radda med elbilar som faktiskt kommer med en mer överkomlig prislapp. Klassen har benämnts lite löst som ”20 000 euro-elbilar” och i denna ämnar Citroën, Dacia och Renault att lansera modeller. Utöver de europeiska tittar även flertalet kinesiska tillverkare möjligheterna att plocka över mer budgetbetonaode modeller. Och så även Hyundai.

– Alla i industrin vet att målet för den här typen av fordon är 20 000 euro, har Andreas-Christoph Hofmann, marknadschef på Hyundai Motor Europe, tidigare sagt till Automotive News.

Eldriven Casper

Automotive News uppger att en källa med insyn säger att den eldrivna Casper ska visas upp under tredje kvartalet med första leveranser redan innan året är slut.

Sedan tidigare har det florerat uppgifter om att Casper ska lanseras i Japan och då ha en räckvidd 200 till 300 km. Bilen ska börja produceras i juli i år enligt koreanska tidningen Chosun Daily.

Storleksmässigt kommer den eldrivna versionen av Casper att vara större än den inhemska förbränningsmotorförsedda. Branschtidningen uppger att kamouflerade testbilar synts i norra Sverige och att dessa är 200-250 mm längre än de koreanska versionerna. Det innebär att Casper EV är runt 3900-3950 mm lång, ungefär lika stor som Toyota Yaris.

Hittills har Hyundai inte officiellt kommenterat uppgifterna.